Etusivu > Epäily, LAKI JA OIKEUS, Muu hölmöily, POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET > Poliisi uhkailee väkivallalla? ”Ne hakkaa sut eikä kukaan oo näkemässä”

Poliisi uhkailee väkivallalla? ”Ne hakkaa sut eikä kukaan oo näkemässä”

1.7.2013

Päivitetty 2.7.2013 klo 12:03


poliisi RINTAMERKKI

Netissä jaetaan Facebookissa julkaistua videota, jossa käytävässä keskustelussa poliisiksi väitetty mies uhkailee videon kuvaajaa väkivallalla. Kuvaaja on jättänyt asiasta tutkintapyynnön poliisille. Yle Häme tavoitti videon kuvanneen miehen, joka kertoo oman versionsa tapauksen taustoista.

Facebookissa on julkaistu otsikolla Hämeenlinnan poliisit! video, jossa on kuvattu kännykällä epäselvä video, jonka ääniraita on karua kuultavaa.Videossa näkyy nuori mies istumassa autossa. Toinen videolla kuultava ääni on kuvaajan väitteen mukaan poliisin, vaikka tätä ei videossa näykään. Poliisiksi väitetty mies tivaa autossa istuvalta nuorelta mieheltä selitystä parin viikon takaisiin tapahtumiin Hauholla.Mies: – No?Poliisi: – Mitä sä oot esimerkiks tossa pari viikkoo sitten touhuillut tossa Hauholla.M: – No mitä mä oon touhuillu?

P: – No kerroppa mulle ihan omin sanoin tässä.

M: Eiks nää oo yleensä kuulusteluja varten?

P: – Joo, ei tää oo mikään kuulustelu.

M: Syytetäänkö mua jostain?

P: – Ei, ku partiokaveri pitää silmiä kiinni tua koko aika. Kerro ihan omin sanoin, mitä pari viikkoa sitten tapahtui. Tiedät ihan tasan tarkkaan, mistä mä puhun sulle.

M: -Tiedän?

P: – Ni. (tauko) Syystä että?

M: No, vähän ampu yli. Ja mä osaan selvittää asiani ihan ite.

P: – Juu, hei, se asia liittyy olennaisesti nyt minuun ja voit olla v***u ihan varma, että tää selvitetään nyt tää asia tässä. Oliko niinku jotain järkevää syytä sille tempaukselle?

M: – Mitään ei tapahtunu.

Mitä luulet, kumpaa ne uskoo, jos sä meinaat tässä kohtaa nostaa syytteen?

– Poliisiksi väitetty mies

P: – Joo, oliko jotain syytä sille? Kerro mulle, mistä tää johtu?

M: – En tiedä. Se oli omaa tyhmyyttä.

P: – Joo, no toi on hyvä, jos on tässä kohtaa käsi pystyssä virheen merkiksi.

M: – Ni. Mä osaan myöntää virheeni.

P: – Joo, hyvä juttu. Jos menee niinku alkoholin ja tommosen piikkiin, niin se on ihan ok. Mutta varmaan ymmärrät v***u ittekin, että saa olla ihan laitimmainen kerta.

M: – Juu juu.

P: – Niin. Koska voin kertoa, että kun tästä kyseisestä asiasta keskusteltiin tossa meillä niinkun pienen työporukan kesken, ni siell on ihan oikeesti aika monta semmoista kaveria, mä onneks jääväsin itteni tässä kohtaa, semmosta kaveria, ketkä pysäyttää sut täällä yöllä, ni v***u ne hakkaa sut eikä kukaan oo näkemässä.

M: – Niin eli onko tässä kohtaa sit mun nostettava laittomasta uhkailusta syyte?

P: – Joo, kukaan ei oo kuullu edelleenkään mitään. Mitä luulet, kumpaa ne uskoo, jos sä meinaat tässä kohtaa nostaa syytteen?

Kuvaaja tehnyt rikosilmoituksen

Videon 20-vuotias kuvaaja, hämeenlinnalainen mies, on tehnyt maanantaina asiasta rikosilmoituksen Hämeenlinnan poliisilaitokselle.

– Poliisit kuulivat videon ja olivat järkyttyneitä siitä, kertoo videon kuvannut mies.

Hän kertoo Yle Hämeelle kuvanneensa videon kännykkäkameralla sunnuntai-iltana kymmenen jälkeen.

– Hauholla ajoin Vihniötietä eteenpäin ja poliisit pysäyttivät minut Punnanmäentielle Hauholla. Olin yksin autossa, äidiltäni lähdin liikkeelle.

Miehen kertoman mukaan poliisi oli liikkeellä virkapuvussa, virka-autolla.

– Istuin autossa ja poliisi oli siinä auton ulkopuolella. Minua uhattiin väkivallalla.

Taustalla riita

Mies kertoo, että tapahtuman taustalla on riita kyseisen poliisin pojan kanssa.

– Minulla oli sanaharkkaa poliisin pojan kanssa. Se ajatteli käyttää omaa virkamerkkiään vähän väärin. Semmoisiahan ne poliisit on, ei ne kaikesta raportoi mitä siellä tapahtuu oikeasti.

Mulla on ollut oma kantani niitä vastaan aina, eikä se tästä ainakaan parantunut.

Mies jakoi videon Facebookissa, ja sitä on jaettu maanantai-iltapäivään mennessä jo satoja kertoja.

– Videosta on tullut monenlaista mielipidettä, ja minun mielestäni on hyvä asia, että tällaiset tulevat julki, että on ääripäästä näitä henkilöitä.

Tutkinta alkanee loppuviikolla

Kanta-Hämeen poliisi ei kommentoi asiaa, koska tutkinnanjohto on Itä-Uudellamaalla.

Kihlakunnansyyttäjä Krista Soukola Itä-Uudenmaan syyttäjävirastosta kertoo, että tutkinta asiasta alkaa, kun syyttäjä saa asiakirjat.

– Tietooni on tullut, että se tulee minun tutkinnanjohtajuuteeni, mutta aineistoa ei minulla luonnollisesti vielä ole.

– Yritetään saada mahdollisimman nopeasti tämä asia eteenpäin, todennäköisesti tämän viikon lopulla. Sitä ennen en ala ottaa kantaa asiaan, vaan odotan, että saan itse kuulla sen tallenteen, joka minulle on tulossa.

http://www.youtube.com/watch?v=_lH9sJw9Kzk

http://yle.fi/uutiset/facebook-videossa_poliisi_uhkailee_vakivallalla_ne_hakkaa_sut_eika_kukaan_oo_nakemassa/6712505

PÄIVITYS 2.7.2013 12:03

Uhkasiko poliisi hakkaamisella? Syyttäjä pitää nauhalla puhuvaa poliisina

Kihlakunnansyyttäjä Krista Soukola arvelee, että Hauholla kuvatuksi kerrotulla uhkausnauhalla puhuu poliisi. Hän sanoo nähneensä tallenteen Youtubessa.

– Sen perusteella on vaikea arvioida, että se olisi joku muu kuin poliisimies. Dialogi on sellaista, siinä puhutaan kuulusteluista ja muista poliisitutkintaan ja esitutkintaan liittyvistä termeistä, Soukola sanoo.

Videossa poliisiksi väitetty mies kyselee autossa istuvalta nuorukaiselta, mitä tämä teki pari viikkoa sitten Hauholla. Keskustelu kärjistyy uhkaukseksi, että poliisiksi väitetyn ”työporukan” jäsenet voisivat hakata miehen.

Soukola päättää mahdollisesta esitutkinnan aloittamisesta, kun saa alkuperäisen aineiston loppuviikosta.

Hänen mukaansa teko saattaisi olla laiton uhkaus, virkavelvollisuuden rikkominen tai jopa virka-aseman väärinkäyttö.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Yle maanantaina. Nauhan julkaisseen miehen mukaan taustalla on riita poliisin pojan kanssa.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194823666874/artikkeli/uhkasiko+poliisi+hakkaamisella+syyttaja+pitaa+nauhalla+puhuvaa+poliisina.html