Etusivu > Kotietsintä, MUUT POLIISI ASIAT, POLIISIN PAKKOKEINOT > Rikolliset hämäävät poliisia kännykän Imei-koodia vaihtamalla

Rikolliset hämäävät poliisia kännykän Imei-koodia vaihtamalla

29.8.2012

Kännyköiden yksilöllisten IMEI-koodien kopiointi saattaa aiheuttaa arvaamattomia ongelmia rikosten tutkinnassa.

IMEI-koodi on valmistajan kullekin puhelimelle rekisteröimä 15-numeroinen laitetunnus. IMEI-koodin avulla puhelin voidaan tunnistaa verkossa eikä tätä koodia ole tarkoitettu muutettavaksi.

IMEI-koodia voi verrata esimerkiksi sosiaaliturvatunnukseen tai auton rekisterinumeroon. IMEI on siis yhtä kuin puhelinlaite; SIM-kortti puolestaan on liittymä eli operaattorin laskutuksen peruste.

Koska poliisi voi IMEI-sarjanumeron perusteella hakea lupaa salakuunteluun ja IMEI-koodi mahdollistaa myös puhelimen paikantamisen, rikolliset ovat ryhtyneet vaihtamaan koodeja puhelimesta toiseen.

Se merkitsee myös sitä, että poliisi kohdentaa telekuuntelua ja -valvontaa vääriin ihmisiin – mahdollisesti keneen tahansa kännykän käyttäjään.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan poliisilla on parhaillaan tutkinnassa rikosjuttuja, joissa samalla IMEI-koodilla olevia puhelimia on liikkeellä verkossa useita.

IMEI-koodin luotettavuus kyseenalainen

Asianajaja Markku Fredmanin mukaan IMEI-koodin luotettavuus rikostutkinnassa on kyseenalainen.

– Jos telekuuntelulupa myönnetään tietyllä IMEI-koodilla olevaan puhelimeen, niin koodihan on voitu saada mistä tahansa. Se voi olla täysin sivullisen ihmisen kopioitu IMEI-koodi, jolloin kuuntelu kohdistuu sekä epäillyn että syyttömän puhelimiin, kertoo Fredman.

45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan rikolliset ovat keränneet IMEI-koodeja muun muassa kaupan kännykkäosastoilta.

Kaupan hyllyltä napattu IMEI-koodi voidaan nopeasti vaihtaa vaikka kahteen eri puhelimeen. Eli kaupan kännykän IMEI on pian kännykkäverkossa jo tuplakäytössä, vaikka alkuperäisen IMEI-koodin omaava laite olisi vielä hyllyllä.

Televalvontatiedoilla on ollut tärkeä merkitys erityisesti huumejuttujen tutkinnassa.

Pakkokeinoasioiden vastuutuomari Jukka Jaakkola Helsingin käräjäoikeudesta myöntää, että huumejuttujen kiireellisyyden takia myös sivulliset voivat joutua telepakkokeinojen kohteeksi, kun kuuntelu perustuu IMEI-koodin hyödyntämiseen.

– Jos IMEI-koodi on rinnakkaiskäytössä, tämä riski on olemassa, Jaakkola kommentoi.

Useita virhemahdollisuuksia

Homma voi mennä pieleen kolmessakin kohtaa: Poliisi hakee pelkän puhelimen IMEI-koodin perusteella telelupaa ja tuomioistuin myöntää luvan. Käyttäjä on tuntematon eli jo lähtötilanne on mahdollisesti väärä.

Toinen virhe tapahtuu, kun haetun IMEIn perusteella kuunteluun ilmaantuukin useita samalla koodilla olevia puhelimia eli pakkokeino kohdistuu joukkoon vääriä ja syyttömiä ihmisiä.

Ja kolmantena: sijaintitiedot kytkevät rikospaikan lähelle esimerkiksi 2-3 samalla IMEI-koodilla olevaa puhelinta.

Eli jos viidessä puhelimessa on sama IMEI-koodi, millä perusteella niistä yhden käyttäjän katsotaan syyllistyneen rikokseen, jos poliisilla ei ole hallussa takavarikoituna rikoksesta epäillyn kännykkää.

Hallaa vihamiehille

IMEI-koodin kopiointi avaa ovia erilaisille väärinkäytöksille.

– On mahdollista tehdä perätön ilmianto ottamalla selville jonkun vihamiehen IMEI-koodi ja vaihtaa tämä koodi omaan puhelimeen ja tilata huumeita. Tämän jälkeen tekijä voi palauttaa puhelimeensa takaisin oman IMEI-koodinsa ja odottaa, kun poliisi käy hakemassa uhrin, pohtii asianajaja Fredman.

45 minuuttia -ohjelman haastattelemien turvallisuus- ja poliisilähteiden mukaan IMEI-koodin epäluotettavuus merkitsee sitä, että telekuuntelun ja -valvonnan merkitys rikostutkinnassa on murenemassa myös Suomessa.

Operaattorit myöntävät varovaisesti, että verkossa on samoilla IMEI-koodeilla olevia puhelimia eli duplikaatteja.

Tuotantojohtaja Antti Jokinen DNA:sta toteaa, että kopioinnin lisäksi myös valmistajat saattavat rakentaa samalla koodilla olevia puhelimia, vaikka alkuperäinen tarkoitus onkin, että jokaisella puhelimella on oma yksilöllinen koodinsa.

– Minun nähdäkseni tässä asiassa voi suojautua ostamalla tunnettuja merkkejä virallisista kanavista Suomessa. Vanhoja malleja pitäisin tässä epäluotettavina, Jokinen kommentoi.

http://www.mtv3.fi/uutiset/it.shtml/2012/08/1606045/kannykoiden-koodikupla-voi-linkittaa-puhelimesi-rikokseen

Tiedätkö sinä puhelimesi ”sosiaaliturvatunnuksen”?

Kännykkäliittymän pin-koodi on varmasti tuttu kaikille kännykän omistajille. Tuttua on myöskin se, että pin-koodi kannattaa vaihtaa otettaessa liittymä käyttöön eikä tunnusta kannata kertoa muille.

Mutta harvempi käyttäjä tietää kännykkänsä IMEI-koodia. IMEI-koodi olisi kuitenkin tärkeätä olla tiedossa mahdollisen varkaustapauksen varalta, jotta rikolliset eivät pääsisi hyötymään puhelimesta.

Puhelimen sosiaaliturvatunnus, joka kannattaa ottaa talteen

IMEI-koodi on viisitoista merkkiä pitkä puhelinkohtainen sarjanumero, joka toimii laitteen yksilöllisenä tunnisteena eli niin sanottuna ”sosiaaliturvatunnuksena”. IMEI-koodin perusteella yksittäinen laite tunnistetaan operaattorien verkossa.

IMEI-koodin avulla operaattorit voivat estää varastetun puhelimen käytön verkossaan, vaikka vorot vaihtaisivat varastamansa liittymän tilalle jonkin toimivan liittymäkortin.

Tämän takia oma IMEI-koodi kannattaa ottaa talteen heti, kun on hankkinut uuden kännykän – näin se on helposti käsillä, jos puhelin varastetaan.

Musta lista estää varastetun kännykän käytön

Kännykkävarkauden uhriksi joutuneen kannattaa tehdä asiasta rikosilmoitus, jonka perusteella operaattori voi laittaa varastetun laitteen IMEI-koodin ns. kansainväliselle ”mustalle listalle”. Mustalle listalle jouduttuaan kyseinen laite ei enää toimii operaattoreiden verkossa.

Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi kertoo, että musta lista kattaa kaikki suomalaiset ja eurooppalaiset isot operaattorit.

Aivan kaikki maailman operaattorit siinä eivät kuitenkaan ole mukana, eli jostakin päin maailmaa voi löytyä verkkoja, joissa puhelin voi toimia mustalle listallekin jouduttuaankin.

IMEI-koodien musta lista ei ole kuitenkaan mikään julkinen rekisteri. Soneran mobiililiiketoiminnan viestintäjohtaja Timo Saxen kertoo, että operaattorin järjestelmissä oleva IMEI-koodi on joko verkon tunnistetieto tai asiakastieto, eikä sitä voi käyttää esimerkiksi puhelimen taustojen selvittämiseen käytettyä puhelinta hankittaessa.

– Tilanne on kuitenkin hieman erilainen, jos esimerkiksi asiakkaan liittymä ei toimi. Silloin asiaa voidaan selvittää asiakaspalvelun kautta, ja yksi selvittelylinja voi johtaa laitteeseen ja IMEI-koodiin, lisää Saxen.

Puhelimen paikallistaminen IMEI-koodin avulla on mahdollista

IMEI-koodin avulla pystytään teoriassa paikallistamaan varastettu puhelin, mutta ei ilman viranomaisten pyyntöä

– Matkapuhelimet kertovat verkossa asioidessaan oman IMEI-koodinsa. Nämä ovat kuitenkin tunnistamistietoja, joita operaattorit eivät saa itse käsitellä eivätkä luovuttaa ilman viranomaisten pyyntöä. Jos poliisilta tulisi pyyntö, että jokin tietty IMEI-koodi pitäisi verkosta löytää, niin silloin se olisi mahdollista, toteaa Korpi.

Operaattorit huomauttavat kuitenkin, että mustalle listalle jouduttuaankin varastetussa puhelimessa olevat kuvat ja muut käyttäjän tallentamat tiedot jäävät varkaiden käsiin.

Lisäksi rikolliset tahot ovat alkaneet tehdä kopioita IMEI-koodeista esimerkiksi saadakseen mustan listan kautta suljettuja puhelimia jälleen toimimaan ns. ”puhtaiden IMEI-koodien” avulla. MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan rikolliset ovat keränneet IMEI-koodeja muun muassa kaupan kännykkäosastoilta.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaupasta ostetun puhelimen IMEI-koodi saattaa käyttäjän tietämättä olla kopioitu myös toisen laitteen käyttöön. Tästä saattaa tietyissä tilanteissa seurata ongelmia puhelimen peruskäyttäjälle.

http://www.mtv3.fi/uutiset/it.shtml/2012/08/1605981/tiedatko-sina-puhelimesi-sosiaaliturvatunnuksen