Etusivu > Lain "rajoilla", LAKI JA OIKEUS > Facebookissa helppo herjata ilman rangaistusta

Facebookissa helppo herjata ilman rangaistusta

7.9.2014

tablet

Sosiaalisessa mediassa tapahtuviin kunnianloukkauksiin on vaikea saada oikeutta. Esimerkiksi nimettömien Facebook-herjauksien tutkinta jätetään usein kesken. Syyksi poliisi kertoo tutkinnan haasteellisuuden.

 

Vapaa toimittaja Sari Helin kirjoitti kesällä blogikirjoituksen, jossa hän puolusti homoseksuaalien oikeuksia. Kaikki eivät Ylen sivuilla julkaistusta kirjoituksesta pitäneet, ja osalla haukkiminen muuttui Facebookissa huoritteluksi. Sari teki asiasta lopulta rikosilmoituksen.

– Mietin asiaa ensin pari kuukautta. Lopulta ajattelin, että ei työtä tekevää naista tarvitse huoraksi kutsua. Tein lopulta siis rikosilmoituksen, Sari Helin kertoo.

Ratkaisu tuli tällä viikolla. Yksinkertaistettuna: syyttäjän mukaan tutkinta keskeytettäisiin, sillä poliisilla ei ole resursseja lähteä tutkimaan ulkomailla sijaitsevan palvelimen tietoja.

– Päätöksessä luki, että tutkintaa ei kannata jatkaa, koska Facebook on Yhdysvalloissa ja virka-apupyyntö Yhdysvalloista on työlästä, Helin päivittelee.

Facebook-problematiikka tuttu poliisille

Poliisille tilanne on tuttu. Netin aikakausi on tuonut virtuaaliset kunnianloukkaukset. Vaikka valtaosa sosiaalisessa mediassa tapahtuvista kunnianloukkauksista selviää, erityisesti vakavat tapaukset, iso osa jää selvittämättä. Ongelmia tulee Helsingin poliisin komisarion Jari Lillukan mukaan erityisesti siinä vaiheessa, jos herjaajan henkilöllisyys ei ole aivan varma.

– Jos viestin saajalla ei ole käsitystä viestin lähettäjästä, on vaikea saada tietoa ulkomailta, Lillukka sanoo.

Poliisi sanoo yrittäneensä pyytää virkaveliapua ulkomailta muissa lievissä rikoksissa, tuloksetta.

– En osaa sanoa, onko apua pyydetty kunnianloukkausasioissa, mutta muissa tämäntyyppisissä rikoksissa on pyydetty oikeusapua ja yleensä sitä ei ole annettu.

Herjaukset rangaistavia

Huoraksi kutsuminen on kuitenkin rikos Suomen lain mukaan. Herjaavasta ilmauksesta saa sakkorangaistuksen. Toimittaja Sari Helin toivoo, että häntä haukkunut saataisiin vielä kiinni.

– Toivottavasti maailma ei ole menossa sellaiseen suuntaan, että kun tyttäreni on aikuinen, kaikki naiset ovat huoria, jos asettuvat puolustamaan asiaa, joka ei sovi jonkun toisen ihmisen pirtaan, Helin sanoo.

 

http://yle.fi/uutiset/facebookissa_helppo_herjata_ilman_rangaistusta/7455950

 

Mainokset
%d bloggers like this: