Etusivu > Lain "rajoilla", LAKI JA OIKEUS, MUUT POLIISI ASIAT > Poliisille pääsy lentomatkustajien tietoihin

Poliisille pääsy lentomatkustajien tietoihin

12.6.2014

finnair

Poliisihallitus on aloittanut hankkeen, jossa rakennetaan Suomeen kansallinen matkustajatietojärjestelmä sekä luodaan toimintamalli, miten poliisi voi hyödyntää matkustajatietomassoja rikostutkinnassa.

Käytännössä hankkeessa luodaan poliisille, tulli ja rajavartiostolle järjestelmä etenkin lentoyhtiöiden matkustajatietojen hyödyntämiseksi. Hanke perustuu Euroopan unionissa valmisteilla olevaan direktiiviin. Direktiiviä ei ole vielä annettu, mutta siitä on olemassa jo ehdotus.

Poliisihallitus on saanut kansallisen järjestelmän rakentamiseen avustusta Euroopan komissiolta, joka hakemusten perusteella myönsi rahoitusta 14 maalle.

– Direktiiviesityksen päätarkoitus on hyödyntää lentoliikennematkustajien tietoja terrorismin ja vakavan rikollisuuden torjunnassa. Samalla pyritään sujuvoittamaan lentomatkustamista, hankepäällikkö Kari Aaltio Poliisihallituksesta kertoo.

Aaltio aloitti hankepäällikkönä kesäkuun alusta samalla kun hankkeelle palkattiin myös projektipäällikkö.

Aiemmin vain tapauskohtaisesti

Poliisi ei ole Suomessa aiemmin päässyt järjestelmällisesti käsiksi lentoyhtiöiden matkustajaluetteloihin. Tällä hetkellä vain Tulli ja Rajavartiolaitos saavat omien tehtäviensä hoitamiseen rajaliikenteen matkustajatietoja.

Poliisi on saanut vastaavia tietoja vain yksittäistapauksissa kuten tutkimissaan tietyissä rikosasioissa tai onnettomuuksissa. Suomessa ei ole myöskään ollut erityisiä säädöksiä, miten poliisi voi saada käyttöönsä matkustajatietoja kuljetusyhtiöiltä.

Yhtä aikaa rekisterin rakentamishankkeen kanssa onkin meneillään sisäministeriön vetämä lakihanke, jossa säädetään poliisin oikeudesta saada matkustajatietoja. Lakihankkeessa ei oteta kantaa matkustusmuotoon, vaan valmistellaan lainsäädäntö koskemaan kaikkia matkustusmuotoja.

Aaltio muistuttaa, ettei rakenteilla oleva matkustajarekisteri pidä sisällään mitä tahansa. Lentomatkustajista kerätään vain niitä tietoja, jotka Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA on määritellyt.

– Järjestelmässä on tarkoin säännösteltyä, mitä tietoa siihen voidaan kerätä. Lisäksi tarkoitus ei ole hakea poliisille kaikkea tietoaineistoa. Poliisi valmistelee pääsyä tietomassaan niin, että tietoja voidaan verrata poliisin muiden järjestelmien tietoihin kuten etsintäkuulutuksiin.

– Sitä kautta haemme ”hittejä” tietomassoista. Tarkoitus on toimia automatisoidusti ja tarkkaan säännellysti.

Rikollisten seulontaa massoista

Järjestelmään voidaan luoda myös hakuehtoja, joilla poliisi voi paljastaa tuntemattomia henkilöitä.

– Yksittäisen matkustavan mattimeikäläisen, jolla ei ole rikoshistoriaa, tiedot käyvät järjestelmässä, mutta eivät pomppaa millään tavoin esille, Aaltio kuvailee.

– Poliisi ei ole kiinnostunut tavallisista matkustajista, vaan poikkeavalla käytöksellä toimivista henkilöistä tai poliisin entuudestaan tuntemista rikollisista.

Kun EU-direktiivi ja kansallinen lainsäädäntö valmistuvat, ne rajaavat ja ohjeistavat lopulta järjestelmää.

– Esimerkiksi sakkoetsintäkuulutukset eivät tule suomalaiseen järjestelmään, Aaltio sanoo.

– Tavoite on luoda järjestelmä, joka kohdistaa poliisin toimintaa oikeisiin henkilöihin.

 

http://www.savonsanomat.fi/savo/poliisille-paasy-lentomatkustajien-tietoihin/1832578

Mainokset
%d bloggers like this: