Etusivu > Lain "rajoilla", LAKI JA OIKEUS > Eduskunta vaatimassa selvitystä poliisin henkilörekisterien virheettömyydestä

Eduskunta vaatimassa selvitystä poliisin henkilörekisterien virheettömyydestä

10.6.2014

eduskunta

Eduskunnan hallintovaliokunta haluaa selvityksen poliisin henkilörekisterien virheettömyydestä. Viime vuonna tuli ilmi, että Venäjän presidentin nimi oli kirjattu perusteetta poliisin epäiltyjen rekisteriin (epri).

Eduskunnan hallintovaliokunta haluaa kattavan selvityksen poliisin luomien ja käyttämien henkilörekistereiden virheettömyydestä.

Hallintovaliokunta esitti maanantaina koko eduskunnan hyväksyttäväksi lausumaa, jonka mukaan hallituksen on huolehdittava selvityksen saamisesta vuoden 2015 loppuun mennessä.

Selvityksestä pitäisi käydä ilmi, mihin toimiin poliisi on ryhtynyt erityisesti epäiltyjen rekisterin (epri), mutta myös muiden poliisin henkilörekisterien osalta varmistaakseen rekisterien virheettömyyden. Hallintovaliokunta haluaa tietää myös, miten rekisterien käytön koulutusta ja valvontaa on parannettu.

Selvityspyyntö vaatii vielä eduskunnan suuren salin hyväksymistä. Käytännössä pyyntö saanee koko eduskunnan hyväksynnän, koska hallintovaliokunta oli yksimielinen selvityspyynnössään.

Selvityspyyntö liittyy turvallisuusselvityslain uudistukseen.

Useita virheitä epäiltyjen rekisterissä

Hallintovaliokunnan saaman selvityksen mukaan epäiltyjen rekisteristä on ollut useampia virheitä.

– Poliisiyksiköissä on poistettu selkeästi säännösten vastaisia rekisteröinteja, kuvaa hallintovaliokunta tilannetta.

Kohu poliisin epäiltyjen rekisteristä alkoi, kun MTV3 paljasti, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimi oli kirjattu epäiltyjen rekisteriin oletetuista yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Poliisi korjasi Putinia koskeneen perustettoman tiedon asian ilmitulon jälkeen.

Hallintovaliokunnalle jäi epäselväksi, millaista rekisterien käytön esimiesvalvonta on ollut.

– Esimiesvalvontaakaan ei kuitenkaan valiokunnassa esitetyn asiantuntijalausunnon mukaan ole tehty erityisen aktiivisesti.

Esitutkinta poliisin epäiltyjen rekisterin käytöstä on edelleen kesken.

 

http://yle.fi/uutiset/eduskunta_vaatimassa_selvitysta_poliisin_henkilorekisterien_virheettomyydesta/7290493

Mainokset
%d bloggers like this: