Etusivu > Epäily, POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET > Jari Aarnion epäillään osallistuneen muun muassa hasiksen maahantuontiin ja levitykseen

Jari Aarnion epäillään osallistuneen muun muassa hasiksen maahantuontiin ja levitykseen

5.6.2014

aarnio jari

Esitutkinta Helsingin huumepoliisin hyllytetyn päällikön Jari Aarnion rikosepäilyistä on saatu päätökseen. Tutkinnan tulokset siirrettiin tänään loppulausunnoille.

Jari Aarniota epäillään muun muassa osallisuudesta törkeään petokseen, törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä, huumausainerikoksista ja kymmenien tuhansien eurojen lahjusten ottamisesta. Aarnion epäillään osallistuneen muun muassa hasiksen laajaan maahantuontiin ja levitykseen. Aarnio on aiemmin asianajajansa välityksellä kiistänyt kaikki rikosepäilyt.

Rikosvyyhdessä on Aarnion lisäksi epäiltynä 23 muuta henkilöä. Yksi epäillyistä on Suojeluspoliisin työntekijä

Valtakunnansyyttäjänviraston määräsi loppukesästä 2013 käynnistämään tutkinnan väitetyistä Aarnion virkavelvollisuuksien rikkomisista.

Virkavelvollisuuden rikkomisen taustalla on epäily siitä, ettei Aarnio ole vuosina 2004–2011 käyttäytynyt asianmukaisesti myötävaikuttaessaan prostituutioon.

Epäillään myös, että Aarnio on jättänyt puuttumatta rikoksiin, ja että hänen ja prostituoidun keskinäisessä varojen käytössä olisi epäselvyyksiä. Näiden raha-asioiden selvittelyn yhteydessä tuli vastaan epäselvyyksiä seurantalaitteita valmistavan yhtiön Trevoc Oy:n ja Aarnion välillä.

Aarnion epäillään toimineen esteellisenä osallistuessaan seurantalaitteiden hankintoihin Helsingin poliisilaitoksella samaan aikaan, kun hän on osallistunut seurantalaiteyrityksen toimintaan ja monimutkaisten omaisuusjärjestelyjen avulla ollut yhtenä yhtiön omistajatahona.

Hänen epäillään myös järjestäneen United Brotherhood -rikollisryhmän johtohahmon kanssa rahoitusta yhtiölle. Aarnion epäillään saaneen myös lahjuksina kymmeniä tuhansia euroja rahaa, omistusosuuksia ja muita etuja yhtiöltä. Niin ikään Aarnion epäillään salanneen yhtiön todelliset omistajatahot.

Muita Trevocin toiminnassa mukana olleita henkilöitä epäillään samassa yhteydessä avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen, törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen antamisesta sekä rekisterimerkintärikoksista. Epäiltyjä on tässä tutkintahaarassa Aarnion lisäksi kaikkiaan yhdeksän. Yksi epäillyistä on Suojelupoliisin alipäällystöön kuuluva poliisimies.

Huumerikosepäilyjen jäljille

Trevocin tutkinnan aikana tehtiin tutkintakokonaisuuden mittavimmat kotietsinnät ja takavarikot. Näistä tuli esiin tietoja, joiden perusteella oli syytä alkaa joulukuussa epäillä Aarniota törkeistä huumausainerikoksista. Epäilyt liittyvät vuosina 2011–2012 Hollannista Suomeen tuotujen mittavien hasiksen salakuljetuserien järjestämiseen.

Hollannin poliisi löysi joulukuussa 2011 Suomeen matkalla olleen tynnyrin, jonne oli piilotettu 141 kiloa hasista. Hollannin poliisi otti yhteyttä Suomen Keskusrikospoliisiin, joka käynnisti tutkinnan yhdessä Helsingin poliisilaitoksen kanssa. Tutkinnassa Keskusrikospoliisin vastuulla oli selvittää hasiksen maahantuontia ja Helsingin poliisilaitoksen vastuulla tutkia sen levitystä Suomessa.

Tutkinnassa maahantuonnin osalta selvitettiin kuuden henkilön osuus. Heidät tuomittiin vuosina 2012–13 pitkiin vankeusrangaistuksiin. Nyt epäillään, että Aarnio on ollut mukana tässä toiminnassa.

Aarnion lisäksi kahta muuta henkilöä epäillään osallistumisesta törkeisiin huumausainerikoksiin hasiksen maahantuonnin yhteydessä. Toinen heistä on United Brotherhoodin johtohahmo, jonka kanssa Aarniolla epäillään olleen tiivis yhteys vuosien ajan. Hän on ollut vangittuna joulukuusta 2013.

Huumausainerikostutkinnan yhteydessä on ollut kiinniotettuna ja pidätettynä neljä Helsingin poliisilaitoksen poliisimiestä. Heitä epäillään Aarnion ohella virkavelvollisuuksien rikkomisista Aarnion yrittäessä sotkea Keskusrikospoliisin esitutkintaa muun muassa hakemalla perusteettomia pakkokeinoja tuomioistuimelta sekä käyttämällä niitä.

Paljastanut salaisuuksia

Lisäksi tutkinnan yhteydessä on tullut muita rikosepäilyjä, joiden mukaan Aarnio on muun muassa paljastanut salassa pidettävää tietoa medialle epäiltyjen tietojärjestelmästä ja paljastanut poliisin tietolähdetoimintaan sekä peitetoimintaan liittyviä tietoja ulkopuolisille. Näistä teoista epäillään sekä Aarniota että muutamia hänen alaisistaan.

Aarnion alkuperältään selvittämättömän omaisuuden kokonaismäärä on tällä hetkellä useita satoja tuhansia euroja. Osaa rahoista epäillään käytetyn talonrakennukseen Porvoossa. Toukokuussa 2014 löydettiin ko. talon läheisyydestä maastokätköstä huomattava summa käteistä rahaa. Aarnion lähipiirissä olevia henkilöitä epäillään törkeästä rahanpesusta.

Tutkintakokonaisuus on mittava. Esitutkinta-aineiston laajuus on noin 19 000 sivua. Tutkijoina on ollut jatkuvasti yli 30 virkamiestä, operatiivisissa vaiheissa yli 80. Todistajina on kuultu noin 120 henkilöä. Kotietsintöjä on tehty yli 50.

Kaikki epäillyt kiistävät rikokset.

Syytteen noston määräaika on heinäkuun loppu. Asiassa toimii syyttäjänä apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske tukenaan kolmen syyttäjän ryhmä.

 

Aarniota epäillään 26:sta rikoksesta – mukana huumausainerikoksia ja lahjuksia

Rikosvyyhdessä mukana satoja kiloja hasista. Kaikki epäillyt kiistävät rikokset.

 

Helsingin huumepoliisin päällikkönä toiminutta rikosylikomisario Jari Aarniota epäillään esitutkinnassa 26:sta rikoksesta.

Aarnion epäillään muun muassa rikkoneen virkavelvollisuuttaan myötävaikuttamalla prostituutioon. Aarnion epäillään myös jättäneen puuttumatta rikoksiin.

Aarnion epäillään toimineen esteellisenä hankkiessaan seurantalaitteita Helsingin poliisilaitoksella samalla, kun hän osallistui seurantalaiteyrityksen toimintaan. Aarnion epäillään saaneen myös lahjuksina useita kymmeniä tuhansia euroja rahaa ja muita etuja yhtiöltä.

Aarnion epäillään olleen osallisena myös mittavien hasiserien salakuljetuksen järjestämisessä Hollannista Suomeen. Aarniota epäillään tältä osin törkeästä huumausainerikoksesta.

Aarnion alkuperältään selvittämättömän omaisuuden kokonaismäärä on tällä hetkellä useita satoja tuhansia euroja. Aarnion lähipiirissä olevia henkilöitä epäillään törkeästä rahanpesusta.

Kaikki rikosvyyhdessä epäillyt kiistävät rikokset.

http://yle.fi/uutiset/aarniota_epaillaan_26sta_rikoksesta__mukana_huumausainerikoksia_ja_lahjuksia/7281491

 

Mainokset
%d bloggers like this: