Etusivu > Lain "rajoilla", LAKI JA OIKEUS, MUUT POLIISI ASIAT, MUUT RIKOKSET > Netistä rikollisia etsivä krp:n rikospoliisi: ”Se on ihan sattumaa ja hakuammuntaa”

Netistä rikollisia etsivä krp:n rikospoliisi: ”Se on ihan sattumaa ja hakuammuntaa”

26.5.2014

C

Poliisin on vaikeaa löytää ja saada kiinni ihmisiä, jotka suunnittelevat rikoksia internetissä.

Helsingin yliopistoon suunnitellusta joukkosurmasta epäillyt suunnittelivat tekoaan internetin salatussa Tor-verkossa.

Siellä vuonna 1990 syntynyt kemiläismies käytti nimimerkkiä fuckhumanity ja vuotta vanhempi vantaalaisnainen nimimerkkiä nbk2012, kun he osallistuivat joukkosurmia käsittelevään keskusteluun Tor-verkon keskustelupalstalla Thorlaudalla.

Thorlaudalla on pohdittu muun muassa, miten eduskunnassa voisi tehdä kansanedustajien joukkosurman. Thorlaudan keskustelun lisäksi epäillyt lähettelivät toisilleen myös sähköposteja.

Poliisin tietoon suunnitelmat tulivat, kun kaksikko pyysi kolmatta henkilöä mukaan suunnitelmaan. Tämä henkilö oli kertonut asiasta ystävälleen, joka kertoi asiasta poliisille.

Muuten poliisi ei välttämättä olisi päässyt kaksikon jäljille, sillä internetin keskusteluja on hyvin vaikeaa valvoa.

”Se on ihan sattumaa ja hakuammuntaa”, sanoo keskusrikospoliisin internet-tiedustelusta vastaava rikoskomisario Sari Sarani.

Sarani ei ota kantaa Helsingin yliopiston tapaukseen, mutta kommentoi netin valvontaa yleisellä tasolla. Saranin mukaan he saavat jonkin verran vinkkejä netissä tapahtuvasta rikollisesta toiminnasta.

”Niihin suhtaudutaan hyvinkin vakavasti”, hän sanoo.

Sarani ei voi kertoa yksityiskohtaisesti, millaista tiedustelutoimintaa krp tekee internetissä, koska se voisi haitata toimintaa. Hän ei paljasta, kuinka monta poliisia tiedustelutoimintaa tekee, eikä esimerkiksi sitä, käyttääkö poliisi netin seurantaan sovelluksia, jotka haravoisivat netistä tiettyjä sanoja.

”Tiedustelutoiminnan luonne ja laajuus on suojattava. Meillä on monenlaisia tehtäviä. Netissä surffailu on yksi meidän tärkeistä tehtävistämme, mutta ei ainoa. Voisi sanoa, että yritämme internetin suhteen pysyä ajassa mukana.”

Siihen kuuluu esimerkiksi Tor-verkon keskustelujen seuraaminen.

”Siellä ollaan mukana, ei välttämättä keskusteluissa, mutta kuitenkin muun muassa katsomme keskusteluita läpi. Ihmisten jäljille pääseminen Tor-verkossa on erittäin vaikeaa, melkein sanoisin, että se on mahdotonta, mutta koskaan ei voi tietää, mitä käy.”

Keskusteleeko poliisi epäiltyjen kanssa verkossa joskus muussa roolissa kuin poliisina?

”On se mahdollista. Tämän hetken lainsäädäntö antaa siihen mahdollisuuden, mutta en pysty kommentoimaan, onko poliisi niin tehnyt.”

Rikoskomisario Sari Sarani myöntää, että netin valvonta on joskus turhauttavaa.

”Tähän täytyy asennoitua eri tavalla kuin moneen muuhun työhön. Että on olemassa tällainen massamörkö, jossa roikutaan mukana. Pitää hyväksyä, ettei pysty hahmottamaan kokonaisuutta.”

http://www.hs.fi/kaupunki/Netist%C3%A4+rikollisia+etsiv%C3%A4+krpn+rikospoliisi+Se+on+ihan+sattumaa+ja+hakuammuntaa/a1305829343823

Mainokset
%d bloggers like this: