Etusivu > Epäily, POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET > Virkarikos: Poliisit katsoivat nopeussakkoja läpi sormien

Virkarikos: Poliisit katsoivat nopeussakkoja läpi sormien

15.2.2014

peltipoliisi

 

Kahta poliisia epäillään siitä, että he ovat jättäneet tahallaan kirjoittamatta sakkoja tienvarsien valvontakameroiden nappaamille autoilijoille. Epäilyt sijoittuvat Pohjois-Suomeen.

”Puhutaan noin paristakymmenestä tapauksesta, joissa kamera on reagoinut mutta sakot on jätetty kirjoittamatta. Sakot olisi pitänyt antaa, mutta tapaukset eivät ole hirveän räikeitä”, kertoo tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Tero Kekki.

Tero Kekin mukaan epäselvyyksiä on tullut ilmi noin kahden vuoden ajalta.

Kekki kertoo, että poliisien ei epäillä jättäneen sakkoja vahvistamatta esimerkiksi huolimattomuuden takia. Hän ei kuitenkaan halua avata epäiltyä motiivia tässä vaiheessa tarkemmin.

”Epäillään, että jokin syy on ollut, miksi juuri nämä on jätetty sakottamatta. Voi olla, että osaan tai kaikkiin tapauksiin löytyy vielä jokin selitys”, Kekki sanoo.

Tapausta tutkitaan tällä haavaa virkavelvollisuuden rikkomisena. Toinen mahdollinen rikosnimike on virka-aseman väärinkäyttö.

Tutkinnassa on pohdittu myös sitä, onko vastaavaa voinut sattua myös muissa liikenneturvallisuuskeskuksissa, joissa peltipoliisien sakkoja on vahvistettu.

”Meillä ei ole tietoa mistään konkreettisesta, että vastaavaa olisi muualla”, Kekki sanoo.

Esimerkiksi viime vuonna automaattiset liikennevalvontakamerat kuvasivat noin 400 000 ajoneuvoa.

Kuvat käsitellään liikenneturvallisuuskeskuksissa, joissa työskentelevät poliisit vahvistavat järjestelmän ehdottamat huomautukset, rikesakot ja sakot.

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta sanoo, että sakkojen kirjoittamisessa ei ole harkinnan varaa.

”Riippumatta siitä, kuka ylinopeuden on ajanut, seuraamuksen pitää olla sama kaikille. Kyse on ihmisten tasavertaisesta kohtelusta. Silloin on eri asia, jos kyse on hälytysajosta tai muuten pakkotilanteesta”, Ihalainen sanoo.

Järjestelmän valvonta perustuu Ihalaisen mukaan virkavastuuseen ja esimiesvalvontaan. ”Poliisit toimivat virkavastuulla, ja lisäksi esimiesten pitää kouluttaa porukkaa ja pitää nuhteessa”, hän sanoo.

Ihalainen on itse toiminut aiemmin Lahden liikenneturvallisuuskeskuksen päällikkönä. Hän kertoo, että vaikeissa tapauksissa hän kirjoitti sakot itse.

”Itse kirjoitin kaikki poliiseille menevät sakot. Välillä tuli unettomia öitä, kun niitä joutui kirjoittamaan. Ikävältä se tuntui, mutta ei ole muuta mahdollisuutta kuin tehdä se työ”, Ihalainen sanoo.

Ystävien ja sukulaisten kohdalla on itsestäänselvää, että sakkojen käsittely pitää jääviyssyistä siirtää toiselle henkilölle.

”Aiemmin ei ole ollut epäilyjä väärinkäytöksistä, mutta asiaa on aika ajoin nostettu esille ihan varmuuden vuoksi”, Ihalainen kertoo.

Koko maan automaattinen liikennevalvonta keskitetään Helsinkiin tämän vuoden aikana. Ihalaisen mukaan se vähentää osaltaan houkutuksia väärinkäytöksiin.

”Kun tulee yksi suuri keskus, järjestelmä menee selkeämpään suuntaan. Siellä käsitellään 400 000 tapausta vuodessa. Aika vaikea sinne on kenenkään soitella ja pyytää poistamaan sakkoja. Ei tule vastaan näitä henkilökohtaisia juttuja, joita on saattanut tulla alueellisissa keskuksissa.”

 

http://www.hs.fi/kotimaa/Virkarikosep%C3%A4ily+Poliisit+katsoivat+nopeussakkoja+l%C3%A4pi+sormien/a1392367785851

Mainokset
%d bloggers like this: