Etusivu > LAKI JA OIKEUS, MUUT POLIISI ASIAT > Suomen poliisille pääsy USA:n aserekisteriin

Suomen poliisille pääsy USA:n aserekisteriin

7.1.2013

ase

Keskusrikospoliisi solmi perjantaina sopimuksen, joka antaa sille pääsyn USA:n aserekisteriin. Sen avulla voidaan jäljittää rikostutkinnan yhteydessä ilmi tulleiden laittomien aseiden alkuperää, kun ase on valmistettu USA:ssa tai myyty sen kautta.

Käyttöön saadun eTrace-järjestelmän ylläpitäjä on USA:n oikeusministeriön alainen alkoholin, tupakan, aseiden ja räjähteiden käyttöä valvova virasto ATF (The Bureau of Alcohol,  Tobacco, Firearms and Explosives). Sillä on ennestään vastaava sopimus yli 30 maan kanssa, nyt myös Suomen.

Järjestelmään on tallennettu tiedot kymmenistä miljoonista aseista yli 20 vuoden ajalta. Valmistajatietojen lisäksi järjestelmästä voi selvittää muun muassa aseiden rekisteröidyt vähittäismyyjät Yhdysvalloissa sekä luvalliset maastaviennit.

KRP:n mukaan joustavuus ja nopeus ovat järjestelmän merkittävimmät edut. Poliisi voi nyt suojatun verkkoyhteyden kautta etsiä aseiden historiatietoja ja tehdä analyysejä itse tarvitsematta siihen USA:n viranomaisten virka-apua.

Useat Suomessa myytävät aseet, erityisesti käsiaseet, ovat yhdysvaltalaista alkuperää tai ne ovat kulkeneet Yhdysvaltojen kautta. Vuosina 1986–2010 maailmassa myytiin laillisesti lähes 100 miljoonaa amerikkalaisvalmisteista asetta.

http://www.tietokone.fi/uutiset/suomen_poliisille_paasy_usa_n_aserekisteriin

Mainokset
%d bloggers like this: