Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT > Poliisi pani it-järjestelmät täysremonttiin

Poliisi pani it-järjestelmät täysremonttiin

23.12.2012

t4002s22

Jo oli aikakin panna poliisihallinnon tietojärjestelmät täysremonttiin.

Vuonna 2007 tehty, poliisin nykyisten järjestelmien tilaa kartoittava perusteellinen selvitystyö paljasti, että poliisin järjestelmät ovat siiloutuneita, ja erilaisia pistetarkoituksia varten syntyneitä järjestelmiä on mittava määrä.

Järjestelmät eivät myöskään keskustele keskenään, ja ne hyödyntävät eri teknologioita. Lisäksi ne ovat loppukäyttäjän kannalta riittämättömiä, ja teknologiakin alkaa vanheta käsiin.

”Meillä oli siis selkeä toiminnallinen ja tekninen vaatimus lähteä uudistamaan järjestelmiä”, kertoo hankejohtaja, poliisitarkastaja Mika Pasanen.

Vitjaksi nimetyn hankkeen tavoitteena on rakentaa loppukäyttäjän kannalta yhtenäinen integroitu poliisin operatiivisen toiminnan tietojärjestelmä.

Yksi kysely riittää

Pasasen mukaan loppukäyttäjällä tulee olemaan vain yksi käyttöliittymä, johon kaikki taustajärjestelmät integroituvat. Siten yhdellä kyselyllä pystytään hoitamaan kaikki tarvittavat taustakyselyt.

”Jos minä olisin tehnyt vakavan rikoksen, ja poliisi haluaisi tarkistaa taustatietoni, tällä hetkellä se kestäisi noin 2,5 tuntia. Jatkossa tarvitsee syöttää vain henkilötunnus. Ja se on siinä. Järjestelmässä on kaikki työkalut, joita poliisi työssään tarvitsee.”

Iso, fundamentaalinen muutos uudessa järjestelmässä onkin Pasasen mielestä se, että rikostiedon varastoinnista siirrytään tiedon joustavaan ja älykkääseen hyödyntämiseen

”Voidaan puhua tietojohtoisesta toimintamallista.”

Hyppy tuntemattomaan

Aikamoisen hypyn tuntemattomaan poliisihallinto sen sijaan teki, kun se päätti lähteä rakentamaan maailmanlaajuisesti ainutlaatuista järjestelmää poliisitoiminnalle.

Päätöstä ei kuitenkaan vedetty hatusta, vaan sen takana oli ensinnäkin eri vaihtoehtojen kartoitus. Yksi vaihtoehto olisi Pasasen mukaan ollut nollasta sataan räätälöity järjestelmä.

”Kävimme myös tutkimassa ympäri maailmaa erilaisia poliisisovelluksia, ja saimme hyvän kuvan siitä, mitä on tarjolla. Pääsääntöisesti tarjolla oli samanlaisia siiloutuneita järjestelmiä kuin meillä nyt on. Halusimmekin nähdä asian uudella tavalla ja erityisesti loppukäyttäjän näkökulmasta.”

Uuden järjestelmän Pasanen näkee tuotteena, joka on hyödynnettävissä kaikkialla maailmassa. Siihen perustuu myös teknologiatoimittajaksi valitun Oraclen tuki Vitja-hankkeelle.

”Neuvottelemme parhaillaan Oraclen kanssa yhtiön osallistumisesta järjestelmän kehittämiseen. Se tulee panostamaan siihen merkittävästi omaa työtään liittyen erityisesti Siebelin päähän tehtäviin konversioihin”, hän kertoo.

”Tämä on yhden ison riskin taklaamista.”

Pidä kiinni kilpailuttamisesta

Viime aikoina mediassa on käyty paljon keskustelua it-järjestelmien suurista kustannuksista ja hukatusta rahasta.

Tätä ongelmaa poliisihallinto lähti taklaamaan monitoimittajamallilla, jonka edellytys on Pasasen mukaan valmistuotteen eli Oraclen Siebel crm:n valinta toiminnanohjausjärjestelmän perusteknologiaksi.

Sen päälle tietojärjestelmätoimittajiksi valitut Tieto, Fujitsu ja Accenture rakentavat järjestelmäkokonaisuutta yhdessä poliisihallinnon ja Hallinnon tietotekniikkakeskuksen Haltikin kanssa.

”Järjestelmän ostajapuolelta tulee hankkeeseen substanssi ja Haltikilta syvä tekninen osaaminen.”

Monitoimittajamallin ansiosta poliisihallinnolla on monia potentiaalisia integraattorikumppaneita, joita on mahdollista kilpailuttaa matkan varrella. Useita kilpailutuksia onkin jo tehty.

”Näin me olemme säilyttäneet kilpailuelementin. Räätälöidyn ohjelmiston valinta olisi tarkoittanut, että olisimme nyt yhden toimittajan lieassa.”

Lue koko artikkeli marraskuussa Tietoviikon mukana ilmestyneestä CIO-lehdestä.

 

 

Mainokset
%d bloggers like this: