Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT > Poliisin raskas hallinto syö tehot

Poliisin raskas hallinto syö tehot

20.12.2012

Poliisi ja auto

Poliisin keskushallinto on kasvanut itsenäisyyden ajan raskaimmaksi. Valtion tuottavuusohjelman nimissä tehty organisaatiouudistusten sarja on johtanut poliisihallinnossa päinvastaisiin tuloksiin kuin oli tarkoitus.

Näihin tuloksiin päätyi Heikki Mansikka-aho hallintotieteiden lisensiaattityössään.

–·Poliisin ongelmat ovat muodostuneet hallitsemattomasta keskittämisestä, jäykästä organisaatiorakenteesta ja keskushallinnon paisumisesta, Mansikka-aho toteaa.

–·Etenkin poliisin operatiivinen toiminta joutui ja joutuu kärsimään raskaasta keskusjohdosta, paikallisesta moniportaisesta johto- ja esikuntarakenteesta sekä valitun linjaorganisaation jäykästä byrokraattisesta toimintatavasta.

Mansikka-aho on kokenut rikoskomisario Pohjois-Savon poliisilaitokselta. Hän on ollut poliisin työstä virkavapaalla ja sinä aikana ollut jatko-opiskelija ja tutkija Tampereen yliopiston hallintotieteen tohtorin koulutusohjelmassa. Hänen lisensiaattityönsä ”Poliisin hallintorakenneuudistuksen arviointi tuottavuusohjelman näkökulmasta” hyväksyttiin keskiviikkona Tampereella.

Laajan selvityksen mukaan poliisihallinnon byrokraattisuus on paluuta vanhaan.

–·1- ja 2-vaiheen uudistusten piti lisätä operatiivista henkilöstöä. Ylin poliisijohto ei onnistunut tavoitteiden mukaisesti hallinnon keventämisessä ja johtamisrakenteiden muutoksessa.

Nyt meneillään on uudistuksen 3-vaihe, jossa poliisin ylinjohto muun muassa haluaa lakkauttaa liikkuvan poliisin ja yhdistää poliisilaitoksia vaadittujen säästöjen saamiseksi.

Mansikka-ahon mukaan jos poliisihallinto jatkaa organisaationsa rakentamista aiemmin käytettyjen keinojen mukaan, ne tuottavat edelleen samaa tulosta.

– Byrokraattinen järjestelmä on hidas muutoksille eikä yleensä itse kykene havaitsemaan toiminnallisia ongelmia, vaan ryhtyy puolustelemaan niitä. Poliisinkin ongelmat nostettiin esille mediassa ja poliittisten päättäjien toimesta. Nämä havaitsivat ja puuttuivat siihen, ettei keskushallinnon kasvu täytä tavoitteita.

Mainokset
%d bloggers like this: