Etusivu > Kiinniotto, Kuulustelu, Pidätys ja vangitseminen, POLIISIN PAKKOKEINOT > Syyttömille maksettavat korvaukset kasvavat räjähdysmäisesti

Syyttömille maksettavat korvaukset kasvavat räjähdysmäisesti

27.10.2012

Syyttömästi vangituille ja tuomituille maksetut korvaukset ovat lähes kolminkertaistuneet muutamassa vuodessa. Tänä vuonna korvauksia maksetaan todennäköisesti ennätysmäärä, lähes kaksi miljoonaa euroa.

Kiinnostavaksi ilmiön tekee se, että yksikään viranomainen ei tiedä, mistä korvaussummien voimakas kasvu johtuu.

Vuosina 2007-2009 korvauksia maksettiin vuosittain vajaat 750 000 euroa. Vuonna 2010 korvaussumma lähes tuplaantui lähes 1,4 miljoonaan euroon. Kasvu on jatkunut ripeänä, ja tänä vuonna korvaussumman ennakoidaan olevan lähellä kahta miljoonaa euroa.

Myös korvaushakemusten määrä on jonkin verran noussut. Aiemmin hakemuksia tuli vuosittain noin 400, mutta viime vuonna hakemusten määrä ylitti 500 rajan. Myös tänä vuonna ennakoidaan yli 500:aa hakemusta.

Hakemusten määrä ei kuitenkaan selitä korvaussumman kasvua. Keskimääräinen korvaussumma näyttää nousseen alle 2000 eurosta yli kolmanneksen.

Ilmiön syytä on yritetty selvittää niin oikeusministeriössä, valtiokonttorissa kuin poliisihallituksessakin. Edes valistuneita arvauksia ei ole.

– Ei valitettavasti ole sitäkään. Mietitty kyllä on kovasti, mutta mitään vastausta ei ole suoraan löydetty, sanoo lakiasiain päällikkö Pekka Syrjänen valtiokonttorista.

Syrjäsen mukaan pidätysvuorokauden hinta on 100-120 euroa. Tyypillinen korvaus maksetaan lyhyestä, 1-3 päivän pidätyksestä.
Pidätettyjen määrässä tai vapaudenmenetysaikojen pituudessa ei ole tapahtunut muutoksia, jotka selittäisivät ilmiötä. Pidätettyjen määrä on pysynyt jo vuosikausia reilussa 10 000:ssa. Vuosituhannen alkuun verrattuna pidätettyjen määrä on itse asiassa hieman vähentynyt.

Poliisihallituksessa arvellaan, että laajojen sarjajuttujen yleistyminen saattaa selittää ilmiötä ainakin osittain. Isossa jutussa saattaa alkuvaiheessa olla paljon pidätettyjä.

– Heidän asemansa tutkinnan myöhemmässä vaiheessa muuttuu. Joko voidaan todeta, että ei ole syytä viedä heidän osaltaan asiaa syyttäjälle tai sitten voi olla myöskin, että heidän asemansa muuttuu muuksi kuin rikoksesta epäilty, arvioi poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa poliisihallituksesta.

Lausmaa myös pohtii, voisiko ulkomaisten epäiltyjen määrän lisääntyminen selittää ilmiötä. Ulkomaalaisia saatetaan joutua pitämään pidätettynä ja vangittuna pidempään, sillä heidän henkilöllisyytensäkin voi alussa olla epäselvä. Esitutkinnan tekeminen tulkin avulla myös vie enemmän aikaa.

 

http://www.nelonen.fi/uutiset/kotimaa/uutinen/syytt%C3%B6mille-maksettavat-korvaukset-kasvavat-r%C3%A4j%C3%A4hdysm%C3%A4isesti

Mainokset
%d bloggers like this: