Etusivu > Epäily, Muu hölmöily, POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET > Ulvilan ex-tutkinnanjohtajan virkarikosjuttu yhä vanhenemisvaarassa

Ulvilan ex-tutkinnanjohtajan virkarikosjuttu yhä vanhenemisvaarassa

1.10.2012

Murhajutun ensimmäistä tutkinnanjohtajaa Juha Joutsenlahtea epäillään virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syyteharkinta ei kuitenkaan valtakunnan-syyttäjäviraston mukaan etene, ennen kuin Vaasan hovioikeus ratkaisee syyteoikeuden jatkoaikaa koskevan kantelun.

Virkarikosjutun tutkinnanjohtajan Anssi Hiivalan mukaan Anneli Auerin epäillään saaneen poliisilta murhasta epäillyn kuvan etukäteen ennen tunnistamistilaisuutta heinäkuussa 2007. Samalla Auer oli saanut tietää, että kuva esitti poliisin Ulvilan murhasta tuolloin epäilemää porilaisnäyttelijää. Komisario Joutsenlahden epäillään määränneen kuvan lähettämisestä Auerille. Kuvan varsinaista lähettäjää ei epäillä rikoksesta.

– Painotan, että hänen (lähettäjän) kohdallaan on selvinnyt, ettei hän ole syyllistynyt rikokseen. Häntä on kuultu rikoksesta epäiltynä, mutta todettu jo elokuussa, ettei hän ole syyllistynyt rikokseen, sanoi Hiivala STT:lle.

Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan Joutsenlahti vaati Auerin ”tunnistamaa” miestä vangittavaksi heinäkuussa 2007. Syyttömänä vangittu porilaisnäyttelijä sai myöhemmin korvauksia valtiolta aiheettomasta vangitsemisesta.

Näiden tunnistamis- ja vangitsemistoimiensa vuoksi Joutsenlahtea epäillään virkarikoksesta. Hän on Hiivalan mukaan virkarikosjutun ainoa epäilty.

Joutsenlahti kiistää rikosepäilyn

Komisario Joutsenlahti kiistää virkarikosepäillyn. Tutkinnanjohtaja Hiivala ei kerro tarkemmin, mikä on Joutsenlahden esitutkinnassa kertoma oma näkemys tunnistamis- ja vangitsemistoimista. STT ei maanantaina tavoittanut Joutsenlahtea.

Joutsenlahti kanteli hovioikeuteen, koska Satakunnan käräjäoikeus antoi viime heinäkuussa lisäaikaa syyteoikeudelle virkarikosjutussa. Ilman tätä virkarikosjuttu olisi vanhentunut.

Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan Joutsenlahtea koskevat epäilykset heräsivät, kun Satakunnan poliisi löysi Auerin koneelta porilaisnäyttelijän kuvan viime kesänä. Heinäkuussa koko juttu olisi ollut jo vanhentunut.

Syyteharkintaa jutussa tekee valtionsyyttäjä Jorma Äijälä. Hän kertoi maanantaina, että syyteharkinnan aloittaminen odottaa Vaasan hovioikeuden ratkaisua syyteoikeuskanteluun.

Hovioikeudesta on aiemmin kerrottu STT:lle, että asia käsitellään kiireellisenä.

Asiasta tänään aimmin:
Mainokset
 1. 14.10.2012 15:23

  Joutsenlahti ei suinkaan jättänyt epäillyn henkilön kuvaa Auerille etukäteen. Tämä on syyttäjän väärä väite. Ylipäätään anomus asian käsittelystä vaikka ”rikoksen” vanhenemisaika on jo mennyt perustuu siihen, että Joutsenlahtea ei lainkaan kuultu kun käräjäoikeus päätti jatkaa vanhenemisaikaa. Tähän on Vaasan hovioikeus puuttunut. Kts lähemmin http://seppo-isotalo.blogspot.se/2012/10/salailussa-uusi-ennatys.html.

  Tässä tehdään salailun ennätys kun käräjäoikeuden päätös on salainen, mutta sen kumoava hovin päätös julkinen. Siitä käy selville mm seuraavaa:

  Joutsenlahden seuraavia kommentteja ei kuultu käräjäoikeudessa kun päätettiin että rikotaan pyhä pykälää rikoksen vanhenemisesta
  – Joutsenlahden tutkinnanjohtajana tekemäksi epäilty rikos ei ole tullut esitutkintaan
  poikkeuksellisen myöhään.
  – Joutsenlahti ei ole ollut nyt kysymyksessä vastaajaksi haastettavan asemassa.
  – Joutsenlahti ei ollut pakoillut. Hän oli ollut sairauslomalla
  18.6.-13.7.2012. Hän oli palattuaan töihin 14.7.2012 ottanut poliisiin yhteyttä
  uuden kuulusteluajankohdan sopimiseksi. Hänet oli kuulusteltu 25.7.2012.
  – Syyteoikeuden vanhentumisajan jatkaminen on tarkoitettu poikkeukselliseksi
  toimenpiteeksi. Erittäin tärkeä yleinen etu ei tässä tapauksessa vaadi vanhentu
  misajan jatkamista. Väitetty rikos ei ole vakava eikä siitä ole aiheutunut kenellekään
  vahinkoa.

 1. No trackbacks yet.
Kommentointi on suljettu.
%d bloggers like this: