Etusivu > Epäily, POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET > Poliisin epäillään johdatelleen Anneli Aueria tunnistuksessa

Poliisin epäillään johdatelleen Anneli Aueria tunnistuksessa

28.9.2012

Murhan ensimmäisen tutkinnanjohtajan Juha Joutsenlahden epäillään lähettäneen Anneli Auerille epäillyn kuvaa ennen tunnistustilaisuutta. Siten Auer olisi jo ennen tunnistusta tiennyt, ketä rikoksesta epäillään

Tiedot käyvät ilmi asiakirjoista, jotka Vaasan hovioikeus päätti julkistaa tänään. Joutsenlahtea epäillään virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Nyt julkistettujen asiakirjojen mukaan Joutsenlahden epäillään lähettäneen sähköpostilla Anneli Auerille kuvan miehestä, jota poliisi epäili joulukuussa 2006 tapahtuneesta Ulvilan murhasta. Kuvan lähettämisen jälkeen Auer olisi tullut poliisiasemalle, jossa hän olisi ensin kuvista ja sitten ryhmätunnistuksessa osoittanut juuri poliisin epäilemän miehen.

Tämän jälkeen Joutsenlahti vaati oikeudessa miehen vangitsemista murhasta epäiltynä.

”Joutsenlahti ei kuitenkaan ollut paljastanut tuomioistuimelle eikä (epäillylle), että hän oli jo ennen valokuvatunnistusta lähettänyt (epäillyn) valokuvan tunnistajalle ja kertonut, että (epäilty) oli rikoksesta epäilty”, valtionsyyttäjä Jorma Äijälän kirjelmässä todetaan.

Epäilty vangittiin, mutta hänet vapautettiin muutaman päivän kuluttua Joutsenlahden pyynnöstä.

Joutsenlahti johti Ulvilan murhajutun tutkintaa ensimmäiset puolitoista vuotta, mutta tutkinnanjohtaja vaihdettiin kesällä 2008.

Anneli Auer vangittiin epäiltynä miehensä murhasta syksyllä 2009. Sittemmin käräjäoikeus tuomitsi hänet elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta, mutta heinäkuussa 2011 Turun hovioikeus vapautti hänet. Juttu on parhaillaan korkeimman oikeuden käsittelyssä.

Valtionsyyttäjä Äijälän kirjelmän mukaan tieto Joutsenlahden menettelystä tuli valtakunnansyyttäjänvirastoon kesäkuun alussa, kun paikallinen syyttäjä soitti sinne ja kertoi asiasta. Asia oli noussut ilmeisesti esille poliisien ja syyttäjien välisessä kokouksessa. Siellä poliisit olivat ihmetelleet, miten Anneli Auerin tietokoneella saattoi olla valokuva epäillystä miehestä.

Kuvatiedostojen aikaleimojen mukaan epäillyn kuvaa koskeva tiedosto oli luotu Auerin tietokoneeseen 4. heinäkuuta 2007.

Poliisilaitokselle Auer oli kutsuttu kuvatunnistukseen 10. heinäkuuta, ja ryhmätunnistus oli järjestetty 12. heinäkuuta.

Rikostutkinta asiassa käynnistettiin kesällä, kun tieto tunnistamisen mahdollisista virheistä tuli valtakunnansyyttäjänviraston (VKSV) tietoon.

Epäilty rikos olisi kuitenkin vanhentunut jo kesällä, koska tunnistus ja syyttömän miehen vangitseminen tapahtuivat kesällä 2007. Syyttäjä kuitenkin haki jatkoaikaa syyteajan vanhenemiselle.

Satakunnan käräjäoikeus myönsi sitä ensi kesään saakka, mutta Joutsenlahti valitti asiasta Vaasan hovioikeuteen. Itse asian käsittely on edelleen kesken, mutta hovioikeus päätti siis tänään julkistaa jutun asiakirjoja.

Valtionsyyttäjä Äijälä pitää asiaa niin vakavana, että lisäaikaa pitäisi myöntää. Hän toteaa, että kyse on julkista valtaa väärinkäyttäen tehdystä rikoksesta, joka tuli tietoon myöhään.

Syyteoikeuden vanhentuminen heikentäisi Nelosen mukaan huomattavasti rikosoikeudellisen järjestelmän uskottavuutta, Äijälä perustelee.

Kirjelmästä ilmenee, että Äijälä oli jo juhannuksen kynnyksellä laatinut haastehakemuksen, jolla Joutselahti oli tarkoitus haastaa Satakunnan käräjäoikeuden istuntoon 22. elokuuta. Miestä ei kuitenkaan saatu kiinni, vaikka poliisit yrittivät hakea häntä sekä kotoa että mökiltä. Tämän vuoksi Joutsenlahti etsintäkuulutettiin. Häntä ei kuitenkaan ehditty haastamaan oikeuteen ennen syyteoikeuden vanhenemista.

Äijälän mukaan syyteoikeus pääsi siis vanhenemaan Joutselahden pakoilun takia.

Omissa vastauksissaan Juha Joutsenlahti katsoo, ettei syyteajan jatkamiselle ole syytä. Hänen mielestään syyttäjät ja poliisit ovat olleet tietoisia epäillystä menettelystä jo hyvissä ajoin ennen jutun vanhenemista. Hänen mukaansa asia on tullut poliisin tietoon jo syksyllä 2009.

”Tuolloin on Anneli Auerin asunnosta löydetystä Wings-merkkisestä tietokoneesta löydetty esitutkintaan liittyvä kuvatiedosto. Poliisi on siis tällöin eli 19.9.2009 kirjannut havaitsemansa tiedon tietojärjestelmäänsä ja se on ollut tuosta ajasta lähtien poliisin ja syyttäjien tiedossa.”

Joutsenlahti myös korostaa, että hänen tutkinnanjohtaja-aikanaan syyttäjät ja tutkintaryhmään kuuluneet poliisit olivat viikkopalavereissa saaneet tietoonsa kaiken, mitä tutkinnassa oli tapahtunut.

Vastauksessaan Joutsenlahti ei ota lainkaan kantaa siihen, onko hän lähettänyt Auerille pidätetyn miehen kuvan ennen tunnistustilaisuuksia, kuten syyttäjä väittää.

Joutsenlahti myös kiistää Nelosen mukaan pakoilleensa haastetta. Hän kertoo olleensa sairauslomalla kipeän selkänsä vuoksi.

Joutsenlahti epäilee suoranaista salaliittoa.

”Valtionsyyttäjän kertomus kielii suunnitelmallisuudesta, johon minuun kohdistettu vakava ajojahti on suunnattu. Kyse on mielestäni siitä, että minun todistuslausumani todistusvoimaa Ulvilan murhan mahdollisessa korkeimman oikeuden käsittelyssä voitaisiin heikentää leimaamalla minut itseni rikolliseksi”, Joutsenlahti arvioi.

Hän myös toistaa käsityksensä, ettei Anneli Auer ole voinut olla Ulvilan murhan tekijä.

http://www.hs.fi/kotimaa/Nelonen+Poliisin+ep%C3%A4ill%C3%A4%C3%A4n+johdatelleen+Anneli+Aueria+tunnistuksessa/a1305602243683

Mainokset
%d bloggers like this: