Etusivu > Kotietsintä, POLIISIN PAKKOKEINOT, POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET > Poliisi teki tahallaan väärän kotietsinnän

Poliisi teki tahallaan väärän kotietsinnän

27.9.2012

Poliisi teki kotietsinnän vanhaan osoitteeseen – uusi asukas järkyttyi

 

Hammaslahdella asuva Tapani Vuorela järkyttyi, kun poliisi teki hänen asuntoonsa kotietsinnän viikko sitten. Todellisuudessa kotietsinnän ei ollut tarkoitus kohdistua Vuorelaan vaan asunnon aiempiin asukkaisiin, jotka eivät pois muuttaessaan olleet tehneet osoitteenmuutosta.

Joensuussa Hammaslahdella asuva Tapani Vuorela järkyttyi viime viikon perjantaina, kun poliisit tulivat tekemään hänen asuntoonsa kotietsintää.

-  Sanoin poliiseille, etten päästä heitä sisään, sillä kenelläkään ei mitenkään voisi olla syytä tehdä asuntooni kotietsintää. Hain henkilöllisyystodistukseni osoittaakseni, etten ole kotietsintämääräyksessä tarkoitettu henkilö, Vuorela kertoo.

Lopulta paljastui, että kyse oli väärästä osoitteesta, eikä kotietsintä koskenut lainkaan Vuorelaa. Kotietsinnän oli tarkoitus kohdistua asunnon aiempiin asukkaisiin, jotka eivät pois muuttaessaan olleet ilmoittaneet muutosta väestötietojärjestelmään.

Paikalle kutsutiin tässä vaiheessa kotietsintämääräyksen allekirjoittanut rikoskomisario, jonka ohjeistuksesta kotietsintä tehtiin kaikesta huolimatta.

-  Olin järkyttynyt ja ahdistunut, kun poliisit kiellosta huolimatta tunkeutuivat kotiini ja alkoivat penkoa paikkoja, Vuorela kuvaa.

Kotietsinnöistä tehdään eduskunnan oikeusasiamiehelle vuosittain noin 30-40 kantelua. Yleisimmin kanteluissa on kyse siitä, ettei kotietsinnän kohteen ole annettu olla paikalla etsinnän aikana.

Harhaiskuista eli tilanteista, joissa kotietsintä syystä tai toisesta kohdistuu väärään paikkaan, kannellaan sen sijaan erittäin harvoin.

Poliisin tekemien kotietsintöjen määrä on kasvanut viime vuosina tasaiseen tahtiin sekä Pohjois-Karjalassa että koko maassa.

Viime vuonna Pohjois-Karjalan poliisi teki yli 600 kotietsintää, joista valtaosassa perusteena oli takavarikoitavan esineen tai omaisuuden löytäminen.

-  Etsittävää esinettä on voitu joko käyttää rikoksen tekemiseen tai se on viety rikoksella. Toinen yleinen syy kotietsinnälle on etsintäkuulutetun henkilön löytäminen, rikoskomisario Simo Hämäläinen Pohjois-Karjalan poliisilaitokselta selventää.

Poliisilla on pakkokeinolain mukaan oikeus tehdä kotietsintä, jos enimmäisrangaistus tutkittavasta rikoksesta on vähintään kuusi kuukautta vankeutta.

Kotietsintä on Hämäläisen mukaan poliisin tärkeä perustyökalu, jonka avulla sekä selvitetään yksittäisiä rikoksia että paljastetaan laajempia rikosvyyhtejä. Pohjois-Karjalassakin yksittäisen rikoksen tutkinnan yhteydessä määrätyt kotietsinnät ovat johtaneet suurten rikosketjujen paljastumiseen.

-  Samasta paikasta voi löytyä esimerkiksi useassa eri varkausrikoksessa anastettua omaisuutta, ja huumerikostutkinnan yhteydessä tehtävässä kotietsinnässä saattaa löytyä huumeiden lisäksi myös laittomia aseita.

http://www.karjalainen.fi/fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/13019-poliisi-teki-kotietsinnan-vanhaan-osoitteeseen-uusi-asukas-jarkyttyi

%d bloggaajaa tykkää tästä: