Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT > Liikkuva poliisi lakautetaan

Liikkuva poliisi lakautetaan

21.8.2012

Sisäministeriön työryhmä vähentäisi poliisilaitosten määrän 24:stä 11:een ja lakkauttaisi liikkuvan poliisin säästösyistä.

Sisäministeriön työryhmä esittää liikkuvan poliisin lakkauttamista eli liikkuvan poliisin sulauttamista paikallispoliisin liikennevalvontaan.

Taustalla on pyrkimys tehostaa poliisin toimintaa ja luoda säästöjä keventämällä poliisin hallintorakenteita.

Työryhmä esittää myös hallinnollisten poliisilaitosten vähentämistä 24:stä 11:een. Toimenpiteiden olisi tarkoitus tulla voimaan vuoden 2014 alusta.

Muutos ei työryhmän mukaan aiheuta irtisanomisia.

Työryhmän mukaan muutosten tavoitteena on tehostaa poliisin toimintaa. Nykyisen palvelutason säilyttäminen johtaisi vuoteen 2016 mennessä noin 70 miljoonan euron alijäämään, työryhmän raportissa todetaan.

Hallituksen keväällä poliisille antaman tasokorotuksen ehtona oli, että poliisi löytää säästökohteita omasta organisaatiostaan.

http://yle.fi/uutiset/liikkuvaa_poliisia_uhkaa_lakkautus/6263889

Liikkuvan poliisin päällikkö: Asia ei ole vielä loppuunkäsitelty

Turun Sanomien mukaan liikkuva poliisi aiotaan lakkauttaa pikavauhdilla.

Liikkuvan poliisin päällikkö Kari Rantalan mukaan liikkuvaa poliisia koskevaan ehdotukseen tulee vielä eriäviä mielipiteitä eikä asia ole loppuunkäsitelty.

Turun Sanomien mukaan poliisin säästöjä valmisteleva työryhmä aikoo esittää liikkuvan poliisin lakkauttamista vuoteen 2014 mennessä. Myös poliisiasemien määrää aiotaan vähentää jyrkästi ja liikkuvan poliisin toimintoja suunnitellaan sulautettaviksi osaksi harvenevia poliisilaitoksia. Poliisin rakenneuudistusta koskeva ehdotus luovutetaan sisäministeri Päivi Räsäselle (kd.) tänään tiistaina.

Rantala sanoo Yle Uutisille, että mikäli ehdotus toteutuu sellaisenaan, liikkuvaa poliisia ei organisaationa sen jälkeen enää ole.

– Toiminnot organisoidaan uudelleen. En näe tässä mitään dramatiikkaa vaan tämä on uudelleen organisointia.

Rantalan mukaan keneltäkään ei olisi kuitenkaan loppumassa työt.

– Lähtökohta on ollut, että työttömäksi ei kukaan joudu.

http://yle.fi/uutiset/liikkuvan_poliisin_paallikko_asia_ei_ole_viela_loppuunkasitelty/6263587

”Vuodesta toiseen pelataan tätä peliä”

Poliisin liittojohtaja jätti 16 sivun protestin:

Suomen poliisijärjestöjen liiton (SPJL) puheenjohtaja Yrjö Suhosen mielestä liikkuvan poliisin lakkauttamisessa ei olisi mitään järkeä.

Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtajan Yrjö Suhosen mielestä liikkuva poliisi tulisi ehdottomasti säilyttää. Hän on jättänyt sisäministeriön lakkautusehdotuksesta 16-sivuisen eriävän mielipiteen.

Suhosen mukaan liikkuvalla poliisilla on ammattitaitoa, jota paikallispoliisilla ei välttämättä ole. Liikkuvan poliisin lakkauttaminen rappeuttaisi myös siellä nyt olevan ammattitaidon.

– Arvostan paikallispoliisin työtä ja sitä tehtävien skaalaa, jota he hoitavat. Minulla on kuitenkin vahva tutina siitä, että liikennevalvonnan laatu ja määrä tulee kärsimään, jos liikkuva poliisi lakkautetaan. Ammattitaitoa tarvitaan muun muassa rekkaratsioissa ja harmaan talouden valvonnassa, Suhonen sanoo.

– Liikkuvalle poliisille voitaisiin keskittää enemmän liikennevalvontaa. Näin paikallispoliisi voisi keskittää resurssejaan muuhun toimintaan. Toki liikkuvan poliisin täytyy tarkastella toimintaansa kriittisesti ja katsoa, onko siellä vähennettävää, Suhonen sanoo.

Suhosen mukaan selvitysten perusteella liikkuvan poliisin toiminta on parikymmentä prosenttia tehokkaampaa kuin paikallispoliisin. Suhonen moittii, että lakkauttamisehdotuksessa puhutaan vain säästöistä eikä oteta huomioon esimerkiksi sakkotuloja.

– Jos sakkoja kirjoitetaan aiempaa vähemmän, vähenevät myös valtion kassatulot, Suhonen huomauttaa.

Suhonen on suivaantunut myös siitä, että poliisia ollaan koko ajan uhkaamassa säästöillä. Liikkuva poliisi on Suhosen mukaan aiottu lopettaa jo kahdeksan kertaa.

– En tiedä, onko järkeä pitää sitä säästömiekkaa koko ajan liikkuvan poliisin päällä. Vuodesta toiseen pelataan tätä peliä. Rahoitus on tempoilevaa, eikä sen vuoksi voida sovittaa yhteen koulutusta ja työllisyyttä. Luultavasti tämä on taas vain välivaihe seuraavaan uudistukseen.

Suhonen ei usko, että sisäministeriön työryhmän ehdotus liikkuvan poliisin lakkauttamisesta vuoteen 2014 mennessä toteutuu sellaisenaan.

– Se vaatii onneksi lainmuutosta. Toivon, että hallituksesta löytyy sen verran tervettä järkeä, että niin ei käy.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012082115977668_uu.shtml

Mainokset
%d bloggers like this: