Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT > Esitys liikkuvan poliisin lakkauttamisesta nostatti metelin

Esitys liikkuvan poliisin lakkauttamisesta nostatti metelin

21.8.2012

 

Liikkuva poliisi sulautuu paikallispoliisiin, poliisilaitosten määrä putoaa alle puoleen ja Poliisiammattikorkeakoulu joutuu säästökuurille.

Nämä ovat vain osa muutoksista, joita harvinaisen erimielinen sisäministeriön työryhmä esitti tiistaina sisäministeri Päivi Räsäselle (kd).

Esitys kirvoitti ryhmän jäseniltä kaikkiaan neljä eriävää mielipidettä.

Liikkuva poliisi hoitaa tätä nykyä noin puolet liikenteenvalvonnasta. Työryhmän mukaan sen yhdistäminen paikallispoliisiin toisi 6,4 miljoonan euron säästöt eikä liikenteen valvonnasta tarvitsisi tinkiä. Muutokset haluttaisiin voimaan jo vuonna 2014.

Ajatus liikkuvan poliisin lakkauttamisesta sai kritiikkiä sekä ryhmän sisä- että ulkopuolelta. Ryhmän jäsen, Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen piti selvänä, että se heikentäisi liikenneturvallisuutta ja vähentäisi valvonnan määrää erityisesti päätieverkolla.

Entinen liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk) moitti esitystä kiireellä sutaistuksi.

”Liikkuvan poliisin toiminnan arvostus perustuu hyvin tehtyyn työhön. Ehjää ei pidä rikkoa”, hän katsoi.

 

Myös Taksiliitto arvosteli esitystä tiedotteessaan.

 

”Taksiliitto pitää hyvin tärkeänä, että koko maassa toimii liikennevalvontaan erikoistunut, ammattitaitoinen yksikkö. Liikennevalvonnan hajauttaminen paikalliselle poliisille kaiken todennäköisyyden mukaan vähentäisi valvonnan määrää ja samalla vaarantaisi autoilijoiden tasalaatuisen kohtelun maan eri alueilla.”

Räsänen tekee ratkaisunsa esityksen pohjalta syyskuun aikana. Tiedotustilaisuudessa Helsingin Säätytalolla hän ylisti työryhmän työtä.

”Työryhmä on esittämässä sellaista esitystä, jolla pelastetaan liikenteenvalvonta”, Räsänen sanoi.

Työryhmän esittämillä uudistuksilla haetaan liki 30 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä. Leikkaus syö poliisilta erityisesti päällystöä. Yhteensä väki vähenee 390–440 henkilötyövuotta viime vuoden tasoon verrattuna. Irtisanomisten sijasta pyritään siihen, ettei eläkkeelle lähtevien tilalle otettaisi uutta väkeä.

Suurimmat säästöt tulisivat poliisilaitosten määrän supistamisesta yli puolella yhteentoista. Muun muassa Pirkanmaa ja Keski-Suomi yhdistyisivät.

Uusien laitosten pääpoliisiasemat olisivat Helsinki, Vantaa, Espoo, Turku, Kouvola, Lahti, Tampere, Kuopio, Vaasa, Oulu ja Rovaniemi.

Myös keskusrikospoliisin toimipisteitä lakkautettaisiin. Jäljelle jäisivät pisteet Vantaalla, Turussa, Tampereella, Joensuussa ja Oulussa.

Räsänen ja ryhmän puheenjohtaja Kauko Aaltomaa keskittyivät tiistaina vakuuttamaan, ettei säästökuuri näkyisi tavallisen kansalaisen elämässä. Poliisilaitosten määrän karsimisessa on kyse hallinnollisten rajojen muutoksista, ei poliisiasemien määrästä.

Tosin asemienkin määrä voi vähentyä, sillä toimitilakuluja pyritään karsimaan viidellä miljoonalla eurolla vuosittain. Nämä ratkaisut tehdään myöhemmin.

Työryhmän tulilinjalla on myös Poliisiammattikorkeakoulu. Henkilöstöä vähennettäisiin viime vuoden tasosta kaksikymmentä henkilötyövuotta. Lisäksi opiskelijoiden etuuksia karsittaisiin niin, että perustutkintoa opiskelevilta lähtisivät ateria- ja asuntoetu sekä kokelaspäivärahat.

Työryhmä arvelee, että etujen karsiminen voi vähentää poliisikoulutuksen houkuttelevuutta, mutta riski tähän on pieni.

”Opiskelijoille tehtyjen kyselyjen perusteella opintososiaalisilla eduilla ei ole merkittävää vaikutusta opiskelupaikan valintaan”, työryhmä katsoo.

http://www.hs.fi/kotimaa/Esitys+liikkuvan+poliisin+lakkauttamisesta+nostatti+metelin/a1305594323529

Mainokset
%d bloggers like this: