Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT, Poliisi muu maailma > Karu Breivik-raportti julki: Poliisi oli liian hidas

Karu Breivik-raportti julki: Poliisi oli liian hidas

13.8.2012

Norjan poliisi olisi voinut toimia nopeammin ja estää ainakin osan Utöyan saaren 69 surmasta viime vuoden heinäkuussa, katsotaan tänään julkaistussa riippumattomassa raportissa.

Norjalaisen median mukaan raportissa todetaan, että viranomaiset eivät onnistuneet suojelemaan ihmisiä Utöyalla. Hälytyksen saatuaan poliisi muun muassa yritti päästä saarelle kumiveneellä sen sijaan, että käytössä olisi heti ollut helikopteri tai kunnon alus.

–Nopeampi poliisitoiminta olisi ollut mahdollista. Tekijä olisi voitu pysäyttää aiemmin, raportissa todetaan.

Saaren verilöylyn lisäksi Anders Behring Breivik räjäytti Oslossa pommin, joka tappoi kahdeksan ihmistä. Raportin mukaan myös räjähdeisku olisi voitu estää nykyisten turvallisuusohjeiden tehokkaammalla toteuttamisella.

Raportin mukaan väitteelle siitä, että Norjan tiedustelupalvelun olisi pitänyt pystyä puuttumaan Breivikin toimiin jo hänen valmistellessaan iskuja, ei ole perusteita.

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/52682-tyly-raportti-norjasta-poliisi-oli-liian-hidas

Utöyan loppuraportti: Isku hallintorakennuksiin olisi voitu estää

Norjan joukkosurmien loppuraportti paljastaa, että Anders Behring Breivikin isku Oslon hallintorakennuksiin olisi voitu estää. Jo vuonna 2008 oli jo päätetty, että hallintorakennuksen edessä oleva katu suljetaan liikenteeltä, mutta mitään ei ollut tehty.

Oli yleistä, että kadulle pysäköitiin väärin. Tiedotustilaisuudessa näytettiin video, jossa Breivik ajaa pommiauton täysin ongelmitta hallintorakennuksen eteen.

Tehokkailla toimilla poliisi olisi voinut myös vähentää uhrien määrää Breivikin teloittaessaan ihmisiä Utöyan saarella. Poliisi saa rankkaa kritiikkiä myös siitä, että se kaunisteli toimiensa ajankohtia. Yksittäiset viranomaiset ja poliisit eivtä toimineet kriisitilanteessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Poliisi suuntasi väärälle saarelle

Yksi suurimmista virheistä, jonka poliisi teki, oli se, että ylitäyteen lastattu kumivene ajoi täysin väärälle Geitöyan saarelle, Utöyan saaren pohjoispuolelle. Poliisilla ei ollut mukanaan kunnon merikortteja, jolloin suunnistaminen tapahtui puhelimen gps:n avulla.

Veneen kuljettaja tajusi jo kuitenkin matkan alussa, että kurssi oli suunnattu väärälle saarelle ja korjasi veneen suunnan etelään. VG:n haastatteleminen paikallisten mukaan oli käsittämätöntä, että poliisi saattoi erehtyä saaresta. Kyseisellä saarella kun ei ole lainkaan asutusta ja ainoa rakennus on parakki, jota metsätyöläiset ovat pitäneet majoituspaikkanaan.

Raporttia varten on kuultu 800 ihmistä.

Anders Behring Breivik tappoi viime vuoden heinäkuussa 69 ihmistä ampumalla Utöyan saarella ja kahdeksan pommilla Oslon keskustassa. Varsinainen tuomio Breivikille langetetaan 24.8.2012.

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/2012/08/1597271/utoyan-loppuraportti-isku-hallintorakennuksiin-olisi-voitu-estaa

VG-lehti Norjan joukkomurhasta: Poliisit olivat matkalla väärälle saarelle

Norjassa Utöyan saarelle menossa olleet poliisit suuntasivat aluksi kohti väärää saarta.

VG-verkkolehden mukaan poliisien vene matkasi kohti lähempänä olevaa asumatonta Geitöyaa.

Tänään julkaistavan tutkimusraportin mukaan erhe saattoi vaikuttaa siihen, että poliisien vene oli lastattu liian täyteen. Lisäksi veneen moottori rikkoutui.

Poliisit pääsivät lopulta Utöyaan yksityishenkilön veneellä.

Utöyan ja Oslon joukkosurmien viranomaistoimia ruotiva raportti on luovutettu Norjassa pääministeri Jens Stoltenbergille.

Tutkimuskomission puheenjohtajan mukaan tutkinta paljasti suuria heikkouksia yhteiskunnan toiminnoissa. Raporttiin sisältyy 31 ehdotusta siitä, miten turvallisuutta voitaisiin Norjassa parantaa.

Raportti luovutettiin pääministerille kello 13 Suomen aikaa, ja se on määrä julkistaa klo 14.

Anders Behring Breivik tappoi viime vuoden heinäkuussa 69 ihmistä Utöyan saarella ja kahdeksan pommilla Oslon keskustassa.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288491685256.html

Mainokset
%d bloggers like this: