Etusivu > LAKI JA OIKEUS, Muu hölmöily, MUUT POLIISI ASIAT > ”Käsittämätöntä”: Rikollisille armahdus poliisin rahapulan takia?

”Käsittämätöntä”: Rikollisille armahdus poliisin rahapulan takia?

7.8.2012

 

Yhteiskunnalta on löytynyt rahaa ikivanhojen Bodom -järven murhatutkimuksiin ja Ruandan kansanmurhasyytteisiinkin, joten on vaikea ymmärtää että tällainen rikostutkinta jätetään kesken, Risto Kalliorinne sanoo Beroa-epäselvyyksistä.

Vasemmistoliiton Risto Kalliorinne ihmettelee poliisin päätöstä keskeyttää tutkinta Rautaruukilla Raahessa alihankintatöitä ulkomaalaisilla työntekijöillä teettäneen Beroa-konsernin epäselvyyksistä.

Hän jätti tänään tiistaina kirjallisen kysymyksen hallitukselle asiasta.

”Käsittämätöntä”

Kansanedustaja, Vasemmiston varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Risto Kalliorinne toteaa tuntuvan käsittämättömältä, että rikolliset saavat armahduksen poliisin rahapulan takia.

– Viime kesänä Rautaruukilla työsuojelurikoksia tehneet Beroa-yhtiön herrat pääsevät pälkähästä, koska poliisin mukaan epäiltyjen rikosten tutkinta on liian monimutkaista ja kallista, hän ihmettelee.

– Liituraitapuvuissaan häärivät talousrikolliset osaavat tehdä rikoksensa monimutkaisilla menetelmillä ja eri maiden lakien porsaanreikiä hyödyntäen. Samalla he käärivät suuret voitot ulkomaalaisten työntekijöiden työehtoja polkien, veroja kiertäen ja vievät työt rehellisiltä yrittäjiltä, jotka yrittävät toimia suomalaisen työelämän pelisääntöjen mukaisesti.

”Rahaa löytyy ikivanhojen murhien tutkimiseen”

Kalliorinne muistuttaa siitä, että Rakennusliitto ja Pohjois-Pohjanmaan aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat saivat Beroan käytännössä rysän päältä kiinni alipalkkauksen ja työsuojelurikkomusten osalta ja Rautaruukin työmiehet yrittivät työtaistelutoimin pitää huolta, että tehtaalla toimitaan yhdessä sovittujen pelisääntöjen mukaan.

– Tiukoilla toimilla saatiin työmaan räikeimmät epäkohdat korjattua, mutta tutkinnan keskeytyessä syylliset pääsevät kuitenkin kuin koira veräjästä, Kalliorinne sanoo.

– Yhteiskunnalta on löytynyt rahaa ikivanhojen Bodom -järven murhatutkimuksiin ja Ruandan kansanmurhasyytteisiinkin, joten on vaikea ymmärtää että tällainen rikostutkinta jätetään kesken. Tämä peli ei kerta kaikkiaan vetele.

”Tutkintaa jatkettava”

Kalliorinteen mielestä on selvää, että yhteiskunnalle tuhoisan ilmiön kitkemiseen täytyy löytyä voimavaroja. Hän vaatii kirjallisessa kysymyksessään sisäministeriltä tarkempia perusteluita tutkinnan keskeyttämiseen.

Kalliorinne edellyttää lisäksi, että keskusrikospoliisi ottaa tutkinnan jatkossa hoitoonsa.

– Hallitus on sitoutunut harmaan talouden vastaiseen taisteluun ja myöntänyt siihen erillisrahoitusta. Beroa -tapaus on täysin ristiriidassa hallitusohjelmassa sovitun yhteisen tavoitteen kanssa, hän arvioi.

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2847434/%E2%80%9Dkasittamatonta%E2%80%9D-rikollisille-armahdus-poliisin-rahapulan-takia

Mainokset
%d bloggers like this: