Poliisi ampui poikaa etälamauttimella

5.8.2012

Poliisi yritti kiilata 14-vuotiaan motocross-pyöräilijän tieltä hurjan takaa-ajon aikana

 

Miehikkäläisten nuorten veljesten luvaton motocross-pyöräily sai dramaattisen käänteen, kun poliisi puuttui peliin.

Perheen äiti Taina kertoo olleensa päiväunilla, kunRoopen, 14, ja Aleksin, 13, kaverit olivat saaneet houkuteltua pojat tapaamiseen motocross-pyörillään.

– Pojat tiesivät varsin hyvin, että niitä käytetään vain montulla ja julkisilla teillä niillä on ehdottoman kiellettyä ajaa, Taina-äiti kertoo.

Tällä kertaa houkutus oli liian suuri, ja motocrossia harrastavat pojat lähtivät luvatta tapaamaan kavereitaan pyörillä.

Sovitulla tapaamispaikalla hiekkatien vieressä pojat sammuttivat pyöränsä ja odottelivat kavereitaan, kun poliisiauto kurvasi paikalle.

Molemmat poliisit astuivat autosta ulos ja lähestyivät poikia. Toisella poliiseista oli kädessään etälamautin, joka näytti 14-vuotiaan Roopen mielestä aseelta.

Roope laittoi kypärän päähänsä ja käynnisti mopon. Poliisi laukaisi etälamauttimen ja toinen sähköaseen nuolista osui Roopen ranteeseen.

14-vuotias Roope säikähti osumaa ja lähti pakoon motocross-pyörällään.

– Roope sanoi, että säikähti niin paljon, ettei ole eläessään ajanut niin lujaa. Vauhti oli niin kova, että pojalla oli vaikeuksia hallita pyörää soraisella hiekkatiellä, äiti kertoo.

 

Äiti paikalle

Toinen poliiseista jäi 13-vuotiaan Aleksin kanssa odottamaan, kun toinen lähti ajamaan 14-vuotiasta takaa. Tässä vaiheessa myös lähellä asunut äiti saapui paikalle herättyään poliisin pillin ujellukseen ja motocross-pyörän ääneen.

– Sanoin toiselle poliisille, että eikö heillä käynyt mielessäkään millaisen vaaran poliisi takaa-ajollaan aiheut-taa, kun nuori poika pakenee peloissaan, äiti kertoo tuohtuneena.

Tovin kuluttua toinen poliisi sai tiedon, että toinen poika on tavoitettu.

– Pojan kääntyessään kotiinpäin vievälle metsätielle poliisiauto oli töytäissyt pyörää, niin että poika lensi ohjaustangon yli, äiti kertoo.

Poika selvisi kaatumisesta ruhjeilla ja poliisi vei pojan kotiin.

 

Nuoli tallessa

Tilanteesta järkyttynyt äiti pyysi kotona poikia hetken rauhoituttuaan vielä kertomaan uudelleen, mitä tapahtui.

– Suurperheen äitinä osaan hieman kyseenalaistaa poikien kertomuksia, joten lähdimme etsimään etälamautinta metsästä, Taina-äiti kertoo.

Pojan kertomalta paikalta äiti löysi etälamauttimen nuolen.

Taina-äiti vei poikansa Kymenlaakson terveyskeskukseen, jossa lääkäri arvioi pojan ranteessa olevat jäljet nuolen aiheuttamaksi.

– Etälamautinta tulisi käyttää vain erittäin vaarallisissa tapauksissa. Mitä poliisi on oikein ajatellut käyttäessään sitä lapseen, äiti ihmettelee.

Äiti kuvailee koko tapahtumaketjun olleen todella vaarallinen.

– Tiellä oli vielä vastaantulevaa liikennettä ja vauhti takaa-ajossa hurja. Kiitän luojaa, että lapsi on hengissä.

Poikien äiti on tehnyt poliisin toiminnasta tutkintapyynnön.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012080515915977_uu.shtml

 

POLIISI EI TIENNYT IKÄÄ

Kymenlaakson poliisista myönnetään, että poliisi on ajanut takaa 14-vuotiasta poikaa ja käyttänyt häneen etälamautinta Miehikkälässä.

– Poliisi on mennyt suorittamaan normaalia ajopapereiden tarkastusta, mutta toinen pojista on lähtenyt karkuun, joten poliisi on lähtenyt perään, rikosylikonstaapeli Esa Suni kertoo.

Rikosylikonstaapeli kertoo, että ennen takaa-ajotilannetta poliisi on ampunut nuorta etälamauttimella. Takaa-ajon aikana poliisi on yrittänyt katkaista pojan etenemistä kiilaamalla häntä pois tieltä.

Sunin mukaan poliisin ryhtyessä takaa-ajoon hänellä ei ollut kyseisen ihmisen henkilötietoja.

Tarkoitatteko siis, ettei poliisi tiennyt pojan ikää?

– Tällainen käsitys minulla on, että se selvisi vasta siinä vaiheessa, kun henkilö saatiin kiinni, Suni toteaa.

Onko normaalia, että poliisi ampuu 14-vuotiasta etälamauttimella?

– Eihän se ihan normaalia ole, sen takia en haluaisi kommentoida asiaa enempää.

Kymenlaakson poliisin toimia tutkii Päijät-Hämeen poliisilaitos. Tutkinnanjohtajana tapauksessa toimii valtakunnansyyttäjänviraston syyttäjä.

Rikosylikonstaapeli kertoo, että partion havaintojen mukaan poika syyllistyi törkeään liikenteen vaarantamiseen takaa-ajon aikana. Poika on kuitenkin alle 15-vuotias eikä täten rikosoikeudellisessa vastuussa tekemisistään.

Mainokset
%d bloggers like this: