Etusivu > Kiinniotto, MUUT POLIISI ASIAT, Pidätys ja vangitseminen, Poliisi muu maailma, POLIISIN PAKKOKEINOT > ”Jos sinut pidätetään, poliisi lukee puhelimesi sisällön”

”Jos sinut pidätetään, poliisi lukee puhelimesi sisällön”

19.5.2012

Lontoon aluetta valvova Metropolitan-poliisi on hankkinut järjestelmän, jolla pidätettyjen henkilöiden puhelimien sisältö voidaan lukea heti pidätyksen yhteydessä.

Poliisin tarvitsee vain epäillä, että puhelinta on käytetty jossain rikoksessa. Järjestelmä helpottaa rikosten selvittämistä, mutta yksityisyyden suojan järjestö epäilee sitä laittomaksi.

Järjestelmän toimittanut Radio Tactics kertoo avoimesti hankkeesta. Yhtiö toteaa, että poliisi on hankkinut Aceso-laitteiston aluksi 16 poliisiasemalle. Myöhemmin tekniikan käyttöä saatetaan laajentaa.

Epäiltyjen kännyköitä on tutkittu ennenkin, mutta järjestely on ollut hankala. Poliisin on pitänyt lähettää laitteisto tutkittavaksi muualle, ja tiedot ovat tulleet vasta viikkojen tai jopa kuukausien päästä.

Pidätetty putkaan, puhelin lukulaitteeseen

Aceso-laitteistolla puhelimen sisältö voidaan lukea saman tien pidätyksen yhteydessä. Poliisi näkee puhelimen soittohistorian, laitteella lähetetyt viestit ja esimerkiksi puhelimella otetut valokuvat.

Nopealla laitteistolla puhelinten lukeminen voidaan ulottaa paljon nykyistä laajemmalle. Vaikka epäilty rikos olisi pieni, poliisi voi helposti kerätä lisää todistusaineistoa puhelimesta. Tämä voi helpottaa ja nopeuttaa monien rikosten selvittämistä.

Tiedot jäävät poliisille

Poliisin edustaja kertoo Britannian BBC:lle, että kun epäilty vapautetaan, tiedot jäävät poliisin huostaan. Tietoja ei hävitetä, vaikka syytteistä luovuttaisiin.

Privacy International -yksityisyysjärjestön edustaja arvioi BBC:lle, että järjestelmä menee liian pitkälle ja rikkoo lakia. Esimerkiksi dna-tiedot täytyy tuhota, jos syytettä ei nosteta. Järjestön mielestä saman periaatteen pitäisi päteä myös puhelinten henkilökohtaisiin tietoihin.

Mainokset
%d bloggers like this: