Etusivu > LAKI JA OIKEUS, MUUT POLIISI ASIAT > Poliisi munasi kuulusteluissa – 9 vuoden tuomio nurin

Poliisi munasi kuulusteluissa – 9 vuoden tuomio nurin

10.5.2012

Glo-hotellin huumejutun tuomio kumoutui poliisin virheen takia

Korkein oikeus (KKO) kumosi keskiviikkona Glo-hotellin huumejutun yhtenä päätekijänä pidetyn nigerialaisen Samuel Eze Ugumin yhdeksän vuoden vankeustuomion.

KKO:n kumoama Helsingin hovioikeuden tuomio perustui osittain kahteen poliisikuulusteluun, joissa poliisi tenttasi Ugumia ilman, että paikalla oli hänen lakimiestään.

Pöytäkirjojen mukaan Ugum tunnusti tällöin muun muassa säilyttäneensä huumeita varastossaan. Oikeudessa hän kertoi tapahtumista toisin.

Korkeimmassa oikeudessa Ugum kertoi pyytäneensä kuulusteluissa itselleen avustajaa, mutta hänen mukaansa poliisi ei suostunut pyyntöihin. Poliisi on kiistänyt, että Ugum olisi pyytänyt avustajaa.

Korkeimman oikeuden mielestä Ugumin ei voida katsoa luopuneen oikeudestaan käyttää avustajaa. Hänelle ei myöskään tehty riittävän selväksi oikeuksiaan.

Menettely loukkasi Ugumin puolustautumismahdollisuuksia, eikä kuulusteluja saa siksi käyttää näyttönä hänen syyllisyydestään. KKO määräsi hovioikeuden käsittelemään Ugumin syytteet uudelleen.

Samuel Ugumin tuomio oli ankarin, jonka hovioikeus tuomitsi viime kesäkuussa laajassa huumevyyhdessä. Hänen tuomionsa tuli törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä vammantuottamuksesta.

Ugum kiistää olleensa missään tekemisissä heroiinin ja Glo-hotellin huumekuoleman kanssa. ”Päämieheni mukaan hänet on yritetty lavastaa syylliseksi”, sanoo Ugumin lakimies Ville Hoikkala.

Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen aikoo uudessakin käsittelyssä vaatia Ugumille rangaistusta samoista teoista kuin aiemmin.

”Hänen syyllisyydestään on mielestäni riittävästi muutakin näyttöä kuin kuulustelut.”

Helsingin Sanomat 10.5.2012

http://www.hs.fi/kotimaa/Glo-hotellin+huumejutun+tuomio+kumoutui+poliisin+virheen+takia/a1305561799208

Mainokset
%d bloggers like this: