Etusivu > Lain "rajoilla", LAKI JA OIKEUS, MUUT POLIISI ASIAT, Poliisi muu maailma > Poliisi ampui etälamauttimella miestä: piikki läpi kallon aivoihin – kuvalinkki

Poliisi ampui etälamauttimella miestä: piikki läpi kallon aivoihin – kuvalinkki

3.5.2012

 

 

Poliisin käytössä eri puolilla maailmaa olevien sähköisten etälamauttimien vaarallisuudesta on saatu uutta näyttöä. Ranskassa poliisin ampuma Taser-lamauttimen piikki osui 27-vuotiaan miehen päähän, läpäisi kallon ja unohtui sinne.

Myöhemmin kohteeksi joutunut mies sai päänsärkyä ja hakeutui hoitoon. Kävi ilmi, että piikki oli yhä hänen päässään ja sen kärki oli rikkonut aivojen pintaa.

Potilasta tutkittiin Rouenin yliopistollisessa sairaalassa. Röntgenkuvissa näkyy hyvin kuinka nuoli jököttää kallossa ja sen kärki raapii aivokuorta.

– Lamauttimen nuoli on läpäissyt kallon ja vahingoittanut alla olevaa aivojen aluetta, potilasta tutkinut ryhmä kirjoittaa Forensic Science International -lehdessä. Tutkimuksesta kertoo NewScientist.

Kaikeksi onneksi uhri selvisi kuitenkin piikin raapaisuista ilman pahempia vaurioita.

Lehti kertoo myös Yhdysvalloissa Indianan yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. Mukana oli kahdeksan ihmistä, joiden sydän oli pysähtynyt etälamauttimen piikin sähkövirran osuessa sydämen seudulle rinnan alueelle. Heistä seitsemän kuoli.

Suomessa poliisilla ollut etälamauttimia vuodesta 2006 saakka

Pistoolia muistuttava sähkölamautin ampuu riehuvaan ihmiseen tarvittaessa kaksi johtojen päässä olevaa runsaan senttimetrin pituista piikkiä. Laitteen sähkövirta on hyvin pieni, reilut kaksi milliampeeria, ja jännite 50 000 volttia. Lamauttimen kantomatka on muutama metri.

Vaikutus perustuu siihen, että kohteen lihaksisto lamautuu muutamaksi sekunniksi.

Lamauttimen ei pitäisi vaikuttaa sydämen tai muun hermoston toimintaan, mutta käytäntö on osoittanut toista. Amnesty International arvioi helmikuussa, että Yhdysvalloissa jo 500 ihmistä on menehtynyt heidän jouduttuaan etälamauttimen kohteeksi.

Etälamauttimien tultua markkinoille niiden valmistaja yhdysvaltalainen Taser International vakuutteli, että ne eivät aiheuta ihmiselle vahinkoa. Sittemmin se on tarkentanut ohjeistustaan ja neuvonut muun muassa, että lamautinta ei saa suunnata kohti rintakehää.

Suomen poliisin käytössä sähkölamauttimet ovat olleet vuodesta 2006 lähtien.

 

NewScientistin juttu ja kuvat

Mainokset
%d bloggers like this: