Poliisi löi kiinniotettua nuorukaista

21.4.2012

Konstaapeli valitti hovioikeuteen. Hovin tuore päätös on poliisimiehelle tyrmäys: pahoinpitelytuomio pysyi voimassa.

Kiistelty tapaus sattui kesällä 2009 Helsingin Kannelmäessä. Aamuyöllä poliisi sai hälytystehtävän Kannelmäen Prismaan, jonka puutarhaosastolle oli murtauduttu.

Paikalle lähti kaksi partiota. Ensimmäinen tapasi Prisman lähistöltä kolme tuntomerkkeihin sopinutta nuorta miestä. Miehet lukittiin toisen paikalle saapuneen pakettiautomallisen poliisiauton takahäkkiin. Konstaapelit lähtivät markettiin selvittämään mahdollisia vahinkoja. Jonkin ajan kuluttua 39-vuotias vanhempi konstaapeli päätti suorittaa kiinniotetuille alustavan puhuttelun.

Konstaapeli avasi Volkswagenin oikean puoleisen takaoven. Auto oli täynnä savua. Yksi miehistä oli poltellut tupakkaa. Konstaapeli ei tiennyt kuka. Hän komensi sammuttamaan tupakan ja kiinniotettuja näyttämään käsiään.

Lähinnä ovea istunut 17-vuotias näytti käsiään naureskellen. Nuorukainen tiesi, ettei hänellä ollut käsissään yhtään mitään.

Seuraavassa hetkessä konstaapeli löi avokämmenellä 17-vuotiasta. Isku osui ohimoon. 17-vuotias tuupertui tajuamatta, mitä on tapahtunut.

Seuraavaksi nuorukaisen kaverit alkoivat meuhkata ja syyttivät poliisimiestä lyömisestä. Kolmikko vietiin putkaan selviämään. Seuraavana päivänä 17-vuotias teki tapauksesta rikosilmoituksen.

Konstaapeli kiisti

• Oikeudessa todistaneiden nuorten kiinniotettujen mukaan 39-vuotias poliisimies oli ärtyisällä päällä  ja joutui sanaharkkaan heidän kanssaan. Lyönti oli yllättävä.

• Konstaapeli kiisti lyönnin. Hän kertoi käyttäneensä ns. etäisyystekniikkaa,  jossa kämmen ojennetaan henkilön eteen äärimmäisen nopeasti. Kyseessä on harjoiteltu ja sallittu voimakeino.

• Savua selvittämään lähtenyt konstaapeli näki, että lähinnä ovea istunut mies oli kaatumassa ulos. Siksi hän turvautui refleksinomaisesti voimakeinoon.

• Hovioikeus piti selvitettynä sitä, että nuoret olivat käyttäytyneet epäasiallisesti. Konstaapelli ei silti olisi saanut lyödä.

• Vanhempi konstaapeli sai 15 päiväsakon rangaistuksen, josta maksettavaa kertyy 585 euroa.

ILTALEHTI 21.4.2012

Mainokset
%d bloggers like this: