Etusivu > POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET, Tuomiot, Vamman tuottamus, Virkavelvollisuuden rikkominen > Poliisilta karkasi laukaus Lahden poliisitalossa

Poliisilta karkasi laukaus Lahden poliisitalossa

28.3.2012

Poliisilta karkasi laukaus virka-aseesta vuosi sitten helmikuussa. Vahinko tapahtui poliisitalossa Lahdessa toimistokäytävällä, johon yleisöllä ei ole pääsyä. Kova pamaus aiheutti läheisessä huoneessa työskennelleelle naispoliisille vamman.

Kuulo huononi naisen toisesta korvasta. Korvassa on yli vuosi tapahtuman jälkeen yhä särkyä, jota on hoidettu tavanomaisilla apteekin käsikaupasta saatavilla särkylääkkeillä. Hänellä on tasapainohäiriöitä, tinnitusta ja korva on tukkoinen.

Miespoliisi oli lähdössä virkatehtävään, ja hän tarkasti aseensa toimintakuntoa. Hän jätti tarkastamatta, että lipas oli irti aseesta ja patruunapesä oli tyhjä. Hän osoitti aseella lattiaa ja painoi liipasinta. Luoti kimposi lattian ja seinän kautta kattorakenteisiin.

Mies on toiminut poliisina parikymmentä vuotta. Hän oli käyttänyt virka-asetta harvoin. Edellisestä kerrasta oli kuukausia. Hän oletti aseen olevan tyhjä.

Hän tunnusti varomattoman käsittelyn, vammantuottamuksen ja tuottamuksellisen virkavelvollisuuden rikkomisen, joista häntä syytettiin.

Mies ja nainen pitivät olennaisena, että he pystyvät toimimaan työtovereita jatkossakin. Siksi nainen ei ollut tullut oikeuteen. Hän ei halunnut esiintyä virkatoverin vastapuolena.

Lääkäri arvioi, että naiselle jää pysyvä kuulonalenema. Se on kuitenkin niin pieni, että tässä vaiheessa lääläri ei osannut arvioida sille haittaluokkaa. Arvion voi tehdä vasta myöhemmin.

Nainen halusi kuitenkin asian pois päiväjärjestyksestä kerralla. Asianajaja toivoi, että oikeus päättää saman tien vahingonkorvauksista.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus määräsi poliisille 20 päiväsakkoa, mistä miehen tuloilla tulee maksettavaa 620 euroa.

Lyhytaikaisesta kivusta ja särystä hän joutuu maksamaan naiselle korvausta 5 000 euroa ja saman verran pysyvästä haitasta sekä naisen oikeudenkäyntikulut 2 200 euroa.

Oikeus määräsi miehen sakon syyttäjän vaatimusta pienemmäksi, koska miehelle itselleenkin oli tullut laukauksesta kuulonalenema.

Poliisit ovat olleet normaalisti tekemisissä keskenään, mutta vältelleet puhumista vahingosta.

Asianajaja välitti oikeuteen ampujalle tiedon, että nainen odottaa anteeksipyyntöä. Mies muisteli pyytäneensä anteeksi, kun he olivat yhdessä odottaneet lääkäriin pääsyä. Hän arveli sen menneen naiselta ohi ja lupasi uudistaa pahoittelun.

Onnettomuuden aikaan poliisiaseman niin sanotut luotiloukut olivat ihan eri puolella taloa kuin huone, jossa aseita säilytetään. Vahingon jälkeen yksi hiekalla täytetty laatikko siirrettiin asehuoneeseen.

Etelä-Suomensanomat 28.3.2012
http://www.ess.fi/?article=365831