Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT > Koko poliisitoiminta on arvioitava uudelleen

Koko poliisitoiminta on arvioitava uudelleen

20.2.2012

Poliisia odottaa iso vyönkiristys.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) mukaan poliisi joutuu merkittävien säästö- ja tehostamistoimien kohteeksi riippumatta siitä, lieventääkö hallitus omaan ohjelmaansa kirjattua säästövaatimusta.

”Meille on luettu kovat madonluvut hallituksessa. Toki toivon lisäresursseja poliisille, mutta en uskalla luvata mitään tällä hetkellä”, hän sanoo HS:n haastattelussa.

Hallitusohjelman mukaan poliisin on karsittava menojaan kymmenellä miljoonalla eurolla vuoteen 2015 mennessä. Samaan aikaan poliisin toimitilamenot ovat kasvamassa 15 miljoonalla eurolla.

Sisäministeri nostaa yhdeksi merkittäväksi säästö- ja tehostamiskohteeksi ”hallinnon ja seinät”.

Räsäsen mukaan se voi tarkoittaa poliisilaitosten määrän vähentämistä ja poliisilaitosten sivupisteiden sulkemista.
Siten entistä useampi kunta on jäämässä ilman omaa poliisin toimipistettä. Räsänen kiistää, että poliisi olisi katoamassa näiltä alueilta.

”Tämä ratkaisu edellyttää poliisipartioinnin läsnäoloa siellä, missä toimitiloja joudutaan karsimaan.”

Myös keskusrikospoliisin, liikkuvan poliisin ja suojelupoliisin toiminta ja toimitilat joutuvat tarkasteltavaksi.

”Kaikki pitää nostaa ennakkoluulottomasti pöydälle”, Räsänen sanoo.

Toinen merkittävä säästö- ja tehostamiskohde on Räsäsen mukaan poliisin lupapalvelut. Tarkoituksena on lisätä sähköistä asiointia, jolloin poliisilaitokset voisivat vähentää lupapalvelujen työntekijöitä.

Ministeri linjaa, että ensisijaista on turvata paikallispoliisien perustoiminta. Hänen mukaansa pitää myös miettiä, onko poliisin tehtäviä muutettava jollakin tavalla.

Räsänen myöntää, että poliisihallinnossa on liikaa päälliköitä.

”Meillä on erittäin hyviä päälliköitä. Kaikki kunnia heille. Heidän määränsä ei vähentynyt, kun poliisilaitoksia vähennettiin vuonna 2009. Päälliköiden määrä on sen jälkeen vähentynyt ja vähenee koko ajan.”

Säästökohteet ja poliisin tulevien vuosien voimavarat alkavat tarkentua vasta, kun asiaa käsittelevä sisäministeriön työryhmä saa raporttinsa valmiiksi parin viikon päästä.

Sen jälkeen sisäministeri Räsänen tekee hallitukselle oman esityksensä poliisin rahoituksesta ja toiminnasta.

Myös poliisien tuleva määrä on vielä arvailujen varassa.

Hallitusohjelman mukaan poliisien määrän pitäisi määrärahojen leikkauksesta huolimatta säilyä viime kesän tasolla hallituskauden loppuun asti.

Sisäministerin mukaan yhtälö on mahdoton. ”Vaikka tehostamme poliisitoimintaa, poliisien määrä ei säily nykytasolla ilman lisärahaa.”

Räsäsen mukaan ilman rakenteellisia uudistuksia poliisin henkilöstö voisi vähentyä noin 7 700:sta jopa tuhannella vuoteen 2016 mennessä, kuten myös poliisiylijohtaja Mikko Paatero on arvioinut.

Sisäministeri uskoo, että poliisien työmoraali ja kansalaisten luottamus virkavaltaan säilyvät entisellään säästöistä huolimatta tulevaisuudessakin.

Helsingin Sanomat 20.2.2012

Mainokset
%d bloggers like this: