Etusivu > Epäily, MUUT POLIISI ASIAT, POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET, Syyte > Ex-poliisi, nykyinen vartija kiristi vankia

Ex-poliisi, nykyinen vartija kiristi vankia

17.2.2012

Poliisi seurasi, kun vanginvartija vastaanotti kiristysrahat uhrin puolisolta.

– Hän uhkasi siirtää minut jengiläisten osastolle ja kertoa, että olen vasikka, vanginvartijan uhriksi joutunut vanki kertoi poliisille.

Vanki kertoi vartijan myös uhanneen hänen puolisoaan, mikäli rahoja ei maksettaisi.

Rajuja väitteitä

Torstaina julki tulleista esitutkintapöytäkirjoista paljastuu, kuinka värikästä elämää Vantaan vankilassa kerrottiin vietetyn.

Keskeisenä henkilönä oli tiedustelutietojen ja kuulustelujen mukaan yli 40-vuotias virolainen vanhempi vartija, joka väitteiden mukaan myi niin puhelimia kuin huumeitakin sekä virolaisille että suomalaisille vangeille.

Konkreettista näyttöä väitteiden tueksi ei kuitenkaan saatu, joten tutkinta lopetettiin niiltä osin. Syyttäjälle päätyi vain yhdelle virolaisvangille järjestetyt kännykkä- ja nettiyhteydet sekä niiden perusteella rakennettu kiristysoperaatio.

Alkoi kiristää

Vartija järjesti syytteen mukaan maanmiehelleen kännykän, vaikka tämä oli tutkintavanki ja yhteydenpitorajoitusten kohteena.

Vangin kertoman mukaan vartija myös päästi hänet yöaikaan nettiin ja sähköpostiin.

Toisensa jo Virossa tunteneiden vartijan ja vangin välille tuli kuitenkin erimielisyyttä, jonka jälkeen vartija alkoi väittää vangin olevan hänelle velkaa palveluksistaan.

Vartija sanoi vangin olevan velkaa hänelle 1 500 euroa. Hän uhkasi vankia siirrolla, ellei tämä suostuisi maksamaan ”velkaansa”.

Poliisit perässä

Kun tilanne alkoi käydä uhkaavaksi, kiristyksen uhriksi joutunut vanki kertoi asiasta vartijan esimiehille.

Vartijan ryhtyessä perimään 500 euron erää uhrin puolisolta olivat poliisit jo mukana kuvioissa.

Nainen nauhoitti puhelun, jossa vartija kertoi haluamansa summan ”viisi satasta”.

Poliisit olivat kirjanneet setelien sarjanumerot ja tarkkailivat kauempana autossa, kun nainen luovutti rahat vartijalle pimeänä iltana Porvoon moottoritien siltatyömaan levikkeellä Sipoossa.

Poliisit seurasivat vartijaa Hakunilaan ja pysäyttivät tämän. Mies vietiin putkaan ja hänen autonsa poliisien tutkittavaksi. Jonkin ajan kuluttua nuo viisi satasen seteliä löytyivät auton moottoritilasta ilmanottoaukon ritilän alta.

 

”Yritti lahjoa”

Kuulusteluissa vartija kiisti ensin edes tavanneensa vangin vaimoa saati että olisi saanut tältä rahaa. Myöhemmin hän myönsi tapaamisen, mutta väitti, että nainen oli yrittänyt lahjoa häntä.

Kun poliisi hämmästeli rahojen piilottamista auton rakenteisiin, vartijalla oli selitys valmiina:

– Se oli vaan sen hetkinen päähänpisto, hän totesi.

Entinen poliisi

Syytteessä oleva vanhempi vartija on työskennellyt Vantaan vankilassa vuodesta 2004 lähtien. Sitä ennen hän ehti toimia mm. Viron suojelupoliisissa, rikospoliisissa sekä vankilan apulaisvartiopäällikkönä.

Vartijaan kohdistuvat rikossyytteet koskevat 24.9.2010-10.8.2011 välistä aikaa. Hän oli tutkinnan yhteydessä pari viikkoa vangittuna.

Käräjäoikeudessa vartija kiisti jyrkästi kaikki itseensä kohdistuneet syytteet. Kotoaan löytynyttä pontikkapönttöä hän väitti säilytysastiaksi, johon oli vain kerännyt Tallinnan-laivoilta tuomiaan juomia.

Syyttäjä vaatii vartijalle viraltapanon lisäksi ehdollista vankeusrangaistusta kiristyksestä, virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja alkoholirikoksesta. Vartijan kotona tehdyssä etsinnässä löytyi pontikkatehdas, jonka toisessa tankissa oli yli 70-prosenttista alkoholia.

 

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012021715213518_uu.shtml

Mainokset
%d bloggers like this: