Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT > Kohta saat sakot tosi näppärästi – puhelimella tai tabletilla

Kohta saat sakot tosi näppärästi – puhelimella tai tabletilla

16.2.2012

Poliisi on uusimassa keskeiset tietojärjestelmänsä.

Käyttöön tulee muun muassa uusi kenttäjärjestelmä. Sen rahoitus on yhä jossain määrin auki, mutta hankkeen on tarkoitus toteutua vielä tämän kevään aikana.

Poliisipartioille tulee käyttöön joko älypuhelin tai tabletti-tyyppinen laite, jolla voidaan tehdä kaikki perusraportointi. Muun muassa sakotus ja rikosilmoituksen kirjaaminen voidaan suorittaa suoraan tapahtumapaikalla.

Poliisihallituksen tietohallintopäällikkö Tapani Hämäläinen kertoo Tietoviikolle, että mobiilipäätteiden käyttö on täysin uusi toimintatapa, josta poliisilla ei vielä ole kokemusta.

”Lopullinen laitteen valinta ja niitä tilattava määrä perustuvat siihen, mitkä kaikki palvelut halutaan ja mitkä kannattaa tuoda suoraan kentälle”, Hämäläinen kommentoi.

Mobiilipalveluiden kilpailutus on alkamassa lähitulevaisuudessa.

Laitteet tulevat hänen mukaansa olemaan kaupallisia tuotteita ja niiden lukumäärä liikkuu tuhansissa.

”Emme ole kuitenkaan tekemässä massiivista kertahankintaa, vaan pyrimme todennäköisesti 48 kuukauden leasing-sopimuksiin.”

 

Moniosainen uudistus kestää vuoteen 2014

Tietojärjestelmien kokonaisuudistus käsittää neljä osa-aluetta: poliisitoiminnan kokonaisuus (Vitja), lupahallinto (Luhti), palvelut kansalaisille ja sähköinen asiointi sekä kenttäjärjestelmähanke.

Projektin aikataulu ulottuu vuoteen 2014. Tällä hetkellä käynnissä ovat lupahallinnon ja poliisitoiminnan kokonaisuuden hankkeet, joihin päätoteuttajat on jo valittu.

Vitja on erityisen laaja uudistus, jonka puitteissa muun muassa kaikki poliisin rekisterit yhdistetään samaan järjestelmään. Uudistuksen tuloksena syntyy alusta, jonka päälle järjestelmät rakennetaan.

Kokonaan uusiksi menevät esimerkiksi tuntomerkkirekisteri sekä poliisiasiain tietojärjestelmä. Poliisilla on myös käytössään suuri määrä pieniä järjestelmiä, joista monet toteutetaan uudella alustalla lähinnä työnkulkujen kautta, kertoo Hämäläinen.

Vitjan toimittajaksi on valittu Tieto, mutta siihen liittyy myös viisi muuta aliprojektia, joiden toteuttajat valitaan erikseen.

Poliisiautosta tulee poliisiasema

Lupahallinnon järjestelmän toteuttaa Accenture, poliisitoiminnan tapahtumanhallinnan järjestelmän toteuttajaksi valittiin Tieto. Järjestelmän muiden osien toteutus on vielä osittain auki.

Koko projekti kulkee nimellä ”Poliisin operatiivisten tietojärjestelmien kokonaisuudistus”. Kyseessä ei ole pelkkä tietojärjestelmähanke, vaan poliisi pyrkii samalla notkeuttamaan toimintaansa.

Uudistus tulee näkymään kansalaisille erityisesti kenttätyössä: ”Ajatus on se, että tulevaisuudessa jokainen maija-tyyppinen poliisiauto on käytännössä poliisiasema – tien päällä pystytään hoitamaan koko prosessi”, Hämäläinen kertoo.

 

Tällä hetkellä poliisin tietojärjestelmien ja erillisten rekistereiden lukumäärä on yli sata, muutoksen jälkeen alle kaksikymmentä. Tarkoituksena on tarjota käyttäjälle y

 

http://www.talouselama.fi/uutiset/kohta+saat+sakot+tosi+napparasti+++puhelimella+tai+tabletilla/a2087514?s=r

Mainokset
%d bloggers like this: