Etusivu > Eduskunnan oikeusasiamies, Lain "rajoilla", MUUT POLIISI ASIAT, POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET > Poliisin oikeusasiamiehelle antamat tiedot ovat puutteellsia!

Poliisin oikeusasiamiehelle antamat tiedot ovat puutteellsia!

23.1.2012

Poliisin oikeusasiamiehelle antamat tiedot ovat olleet puutteellisia

Poliisilla on ollut vaikeuksia toimittaa oikeusasiamiehelle paikkansapitäviä tietoja tapauksista, joissa oli päätetty jättää ilmoittamatta salaisesta tiedonhankinnasta epäillylle. Vuosina 2006-2009 esiintyneet ongelmat johtuivat poliisin myöhästyneistä ilmoituksista, jotka jäivät tilastojen ulkopuolelle.

Tapauksia, joissa niin kutsutun salaisen tiedonhankinnan käytöstä ei ilmoitettu epäilylle tai ilmoitusta siirrettiin, oli tarkastelujakson aikana noin sata kappaletta vuosittain. Näistä yli puolet jäi ilmoittamatta oikeusasiamiehelle, kertoo esittelijäneuvos Juha Haapamäki.

Poliisihallituksen ilmoittamien lukujen eroaminen todellista määristä johtuu siitä, että useat poliisin ilmoitukset myöhästyivät. Tällöin niitä ei kirjattu kyseisen vuoden tietoihin. Ne eivät myöskään näkyneet seuraavan vuoden tiedoissa, joten myöhästyneet ilmoitukset katosivat tilastoista.

Haapaniemi painottaa, ettei hän usko tahalliseen pimittämiseen vaan kyse oli tiedon jakamisessa tapahtuneesta virheestä. Haapaniemen mukaan tilanne on korjaantunut ja oikeusasiamies saa tällä hetkellä viranomaisilta oikeaa tietoa.

Poliisilla ja joillakin muilla viranomaisilla on mahdollisuus suorittaa niin sanottua salaista tiedonhankintaa. Tyypillinen tapaus on epäillyn televalvonta. Epäillyn oikeusturvan takaamiseksi hänen täytyy saada tieto salaisesta tiedonhankinnasta jälkeenpäin. Vain poikkeustapauksissa poliisilla on mahdollisuus jättää tiedonhankinnasta ilmoittamatta.

YLE Uutiset

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/01/poliisin_oikeusasiamiehelle_antamat_tiedot_ovat_olleet_puutteellisia_3197416.html

Mainokset
%d bloggers like this: