Etusivu > POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET, Virkavelvollisuuden rikkominen > Krp:n tuomittu päällikkö Haapala saa pitää työpaikkansa

Krp:n tuomittu päällikkö Haapala saa pitää työpaikkansa

15.1.2012

Murharyhmän pomo rikkoi lakia huolimattomuudesta. Siitä ei voi tuomita viraltapanoa, arvioi virkarikoksiin perehtynyt professori.

 

Virkavelvollisuuden rikkomisesta tuomittu keskusrikospoliisin murharyhmän päällikkö Tero Haapala voi jatkaa tehtävässään.

Näin arvioivat poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja virkarikoksiin erikoistunut professori Pekka Viljanen.

Rikosylikomisario Haapala tuomittiin perjantaina Helsingin hovioikeudessa, mutta hänet jätettiin rankaisematta.

Rikoksesta on kulunut lähes kuusi vuotta, ja oikeus piti rankaisemista kohtuuttomana.

Onko oikein, että Haapala saa jatkaa, vaikka hän rikkoi lakia, Pekka Viljanen? ”On varsin selvää, että hän voi jatkaa. Kun syytetään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, siitä ei lain mukaan edes voi tuomita viraltapanoa.”

”Tuottamuksellinen merkitsee huolimattomuutta, ei tahallisuutta. Poliisihallinnon sisäisesti työntekijä voitaisiin vapauttaa tehtävistä, jos siihen katsottaisiin olevan tarve.”

Onko yleistä, että virkamies todetaan syylliseksi rikokseen, mutta häntä ei rankaista? ”Virkamiesten kohdalla se on suhteellisen harvinaista, mutta tavallisten kansalaisten kohdalla ei niinkään. Usein samansuuntainen ratkaisu tehdään vielä aikaisemmassa vaiheessa: ei nosteta edes syytettä.”

Eikö ole ristiriitaista, että seuraamuksia ei tule, vaikka oikeuden mukaan laiminlyönnit eivät olleet vähäisiä? ”Tässä on kyse kynnyksestä, jonka pitää ylittyä, jotta voisi olla kyse tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.”

”Vähäiset teot eivät ole rikoksia lainkaan. Siksi tuomiossa pitää lukea, ettei teko ollut vähäinen. Muuten pitäisi hylätä syyte ja todeta, ettei syytetty ole lainkaan syyllistynyt rikokseen.”

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero, onko Haapalan vapauttamista tehtävistä harkittu? ”Krp:n päällikkö varmasti käsittelee asian, mutta ei poliisiakaan voi tällaisissa tapauksissa kohdella ylirankasti, kun edes rangaistusta ei katsottu aiheelliseksi.”

Millaisesta rikoksesta poliisi voi menettää virkansa? ”Vankeusrangaistukset ja törkeä rattijuopumus ovat sellaisia rikoksia. Myös pahoinpitelyjen kohdalla pitäisi harkita viraltapanoa. Rikoksen törkeysaste ratkaisee.”

Voiko kansalainen luottaa, etteivät poliisit virkarikosasioissa suojele toisiaan? ”Kyllä. Ainakaan minun tiedossani ei ole sellaisia tapauksia.”

 

Helsingin Sanomat 15.1.2012

Mainokset
%d bloggers like this: