Etusivu > POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET, Virkavelvollisuuden rikkominen > Krp:n murharyhmän pomo sai tuomion virkavirheestä

Krp:n murharyhmän pomo sai tuomion virkavirheestä

14.1.2012

Keskusrikospoliisin murharyhmän päällikkö, rikosylikomisario Tero Haapala tuomittiin perjantaina Helsingin hovioikeudessa tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Haapala jätettiin kuitenkin rankaisematta.

Tuomio liittyy niin kutsuttuun Helsingin huumepoliisien virkarikosjuttuun.

Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt Haapalaa vastaan nostetut syytteet. Haapala kiisti syytteet niin käräjä- kuin hovioikeudessakin.

Tuomio liittyy vuonna 2001 tapahtuneeseen huumetakavarikkoon. Tuolloin Helsingin huumepoliisi nappasi yhteistyössä tullin kanssa kiinni Virosta tulleen huumekuriirin, jonka hallusta löytyi yhdeksän kilon erä kovia huumeita.

Mukana ollut krp:n tarkkailija alkoi myöhemmin epäillä, että Helsingin huumepoliisi olisi varoittanut kuriiria tapaamaan tullutta yhdysmiestä. Krp:n tarkkailija epäili yhdysmiehen olleen helsinkiläisten tiedonantaja.

Tarkkailija laati asiasta epävirallisen muistion ja jätti sen esimiehelleen Haapalalle.

”Tuomio perustui siihen, että hänelle toimitettiin tiedot ja hänen olisi tullut siirtää juttu joko syyttäjälle tai ilmoittaa asiasta vastuulliselle krp:hen”, sanoi hovioikeuden laamanni Tuomas Nurmi.

Hovioikeuden mukaan Haapala ei toiminut tarkoituksellisesti tai tietoisesti lakia rikkoen. Oikeus katsoi hänen syyllistyneen laiminlyöntiin, jota ei voi pitää vähäisenä.

Ylikomisario Haapala näkee asian toisin:

”Minulla oli tiedot, jotka mielestäni selvästi osoittivat, ettei tällaista voinut tapahtua. Tästä tekemäni selvitys ei riittänyt hovioikeudelle, toisin kuin käräjäoikeudelle. Kukaan muu paikalla ollut ei havainnut tavallisesta poikkeavaa.”

Rikosylikomisario Haapala on yksi Suomen arvostetuimmista tutkinnanjohtajista.

Jutun toisessa tutkintahaarassa kahden poliisin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta saamat tuomiot pysyivät ennallaan.

 

TÄSTÄ ON KYSE

Valtionsyyttäjä ilmoitti . . .

– Valtionsyyttäjä ilmoitti joulukuussa 2007 seitsemän Helsingin huumepoliisin rikostutkinnasta.

– Vuoden 2008 alussa epäillyksi nimettiin myös Tero Haapala.

– Käräjäoikeus päätti helmikuussa 2010 jättää rankaisematta huumepoliiseja. Haapalan syytteet hylättiin. Syyttäjä valitti tuomiosta hovioikeuteen.

 

Helsingin Sanomat 14.1.2012

Mainokset
%d bloggers like this: