Poliisipomon vilppi vihdoin oikeuteen

20.12.2011

Poliisipomon plagioima lisensiaattityö on tarkoitus mitätöidä korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO)

 

– Jätämme ylimääräisen muutoksenhaun vielä ennen joulua, vahvistaa Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Jukka Mähönen.

”Vakavaa vilppiä”

Yliopisto pyytää KHO:ta purkamaan tiedekuntaneuvoston aiemman päätöksen, jolla helsinkiläisen ylikomisarion plagioinniksi paljastunut lisensiaattityö hyväksyttiin. Samalla se pyytää, että annettu oikeustieteen lisensiaattitutkinto mitätöidään.

Tutkinto paljastui vilpilliseksi kuukausi sen hyväksymisen jälkeen kesällä 2009. Perusteellisen selvityksen jälkeen tiedekunnan johto katsoi, että ylikomisario oli syyllistynyt vakavaan vilppiin tieteellisessä toiminnassa.

Ylikomisarion lisensiaattityössä oli yliopiston mukaan useita kymmeniä sivuja suoraa tekstikopiointia toisen poliisimiehen tekemästä opinnäytteestä Poliisiammattikorkeakoululle.

Mähösen mukaan yliopisto ei olisi missään tapauksessa hyväksynyt lisensiaattityötä, jos olisi tarkastusvaiheessa tiennyt plagioinnista.

 

Ei hyllytetty

Yliopisto ei voi itse purkaa tekemäänsä lainvoimaista päätöstä, joten se joutuu hakemaan päätöstä KHO:sta. Asia piti panna vireille jo viime tammikuussa, mutta henkilövaihdosten vuoksi hakemus oli unohtunut pöydälle.

Jukka Mähönen olettaa, että purkupäätös saadaan kevään aikana.

Kyseinen ylikomisario työskenteli aiemmin Helsingin poliisilaitoksella yksikönjohtajana. Plagioinnin tultua ilmi häntä ei suinkaan hyllytetty, vaan nostettiin poliisilaitoksen esikuntaan vastaamaan kaupungin rikostutkinnan koordinoinnista. Nykyisin hän työskentelee poliisitoimintayksikössä apulaispäällikön alaisuudessa.

Plagiointi – vakava vilppi

Helsinkiläisen rikosylikomisarion lisensiaattityö hyväksyttiin Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa 23.6.2009. Työ koski rikoksesta epäillyn tunnistamista.

Kuukausi myöhemmin yliopistolle tuli vihje, että kyseessä oli mahdollinen plagiointi.

Perusteellisten selvitysten jälkeen yliopisto totesi, että kyseessä oli laajamittainen ja vakava tieteellinen vilppi, jossa on tekstikopioitu useita kymmeniä sivuja toisen poliisin opinnäytettä.

Nyt yliopisto hakee tutkinnon mitätöimistä korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

 

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011122014975683_uu.shtml

 

Mainokset
%d bloggers like this: