Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT > Poliisin verkkosivuissa paljastui vakava puute

Poliisin verkkosivuissa paljastui vakava puute

9.11.2011

 

 

Viranomaisilla ei ole edelleenkään valmiutta kriisitiedotukseen netissä, vaikka asiasta on puhuttu jo kymmenen vuotta, sanoo IT-asiantuntija. Poliisin ja sisäministeriön verkkosivut kaatuivat toissa päivänä, kun yli 60 000 ihmistä pyrki katsomaan, onko heidän nimensä keskusrikospoliisin julkaisemalla tietovuotolistalla.

– Ei ole ehkä ymmärretty, että kun ihmiset oikeasti haluavat jostain tietoa, he menevät nettiin. Jos edes poliisi ei ole varautunut tähän viestinnässään, huolestuttaa ajatellakin, mikä on muiden viranomaisten valmius, IT-yrittäjä Petteri Järvinen sanoo.

Useiden ministeriöiden verkkopalveluista vastaavasta Valtion IT-palvelukeskuksesta kerrotaan, että ministeriöiden sivut on mitoitettu normaalikäyttöön. Myös Poliisihallituksesta myönnetään, ettei poliisin nettisivuja ole rakennettu kestämään kriisitilanteen kuormitusta.

– Meillä ei ole varaa ylläpitää sellaista kapasiteettia, että voisimme jakaa tämmöistä isoa tiedostoa isolle osalle kansaa, sanoo tietohallintopäällikkö Tapani Hämäläinen.

Hämäläisen mukaan kriiseihin on kuitenkin varauduttu. Kriisitilanteessa kansalaiset ohjataan erilliselle nettisivulle, johon tieto laitetaan näkymään yksinkertaisessa muodossa. Näin toimittiin lopulta myös tietovuotolistan kanssa.

Lisäksi poliisin noin viisi vuotta vanha verkkosivujen alusta uusitaan kesään mennessä. Hämäläisen mukaan uusi alusta kestää kuormaa entistä paremmin. Nykyinenkin alusta rakennettiin aikanaan kuormituksen kestäväksi tsunamin opettamana, mutta verkkosivujen kehitys ajoi ohi.

Kävi ”työtapaturma”

Tietovuotolistan julkaisemisessa kävi Hämäläisen mukaan ”kaikessa kiireessä työtapaturma”. Tieto listan julkaisusta unohdettiin kertoa tietotekniikkapalveluiden ylläpitäjälle, joka ei siksi kerennyt varautua asiaan.

Hämäläinen myöntää myös, että viranomaisten sivut pystytään kaatamaan tahallisella palvelunestohyökkäyksellä.

– Sivustojen kaatumisen estäminen täydellisesti on erittäin vaikeaa ellei mahdotonta. Se vaatisi kapasiteettia, jota meillä ei ole taloudellisesti mahdollista ylläpitää, hän sanoo.

Vaikka tiedottaminen on tärkeää, Hämäläisen mukaan tärkeintä on kuitenkin poliisin toimintakyky.

Useat kriisit ovat kaataneet viranomaisten nettisivuja

– Vuoden 2004 tsunami osoitti viranomaisten nettisivujen kapasiteetin rajoitukset. Esimerkiksi poliisin nettisivut kaatuivat, kun tsunamin jäljiltä kadonneiden nimilista julkaistiin.

– Viime keväänä Säteilyturvakeskuksen nettisivujen kapasiteetti ei riittänyt, kun noin 20 000 kävijää etsi sivuilta tietoa Fukushiman ydinkatastrofista.

– Tällä viikolla poliisin ja sisäministeriön nettisivut halvaantuivat, kun yli 60 000 ihmistä pyrki katsomaan, onko heidän nimensä KRP:n julkaisemalla tietovuotolistalla.

 

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011110914726897_uu.shtml

Mainokset
%d bloggers like this: