Etusivu > Lain "rajoilla", MUUT POLIISI ASIAT, POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET > Helsingin ulkomaalaispoliisin epäillään rikkovan oikeuden päätöstä palauttaessaan Pohjois-Irakista kotoisin olevia turvapaikan hakijoita Bagdadiin.

Helsingin ulkomaalaispoliisin epäillään rikkovan oikeuden päätöstä palauttaessaan Pohjois-Irakista kotoisin olevia turvapaikan hakijoita Bagdadiin.

16.10.2011

Helsingin ulkomaalaispoliisin epäillään rikkovan oikeuden päätöstä palauttaessaan Pohjois-Irakista kotoisin olevia turvapaikan hakijoita Bagdadiin.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Bagdadin turvallisuustilanne ei ole riittävä. Helsingin ulkomaalaispoliisin ja sisäasiainministeriön turvapaikkayksikön mukaan Bagdad on palautetuille vain läpikulkupaikka.
Yhteensä 29 Pohjois-Irakin kurdia on kaikessa hiljaisuudessa palautettu neljällä eri Air Finland -yhtiön tilauslennolla. Ensimmäinen lento tehtiin toukokuussa, viimeisin viime viikolla.

— Lento on lähtenyt Helsinki-Vantaalta, mennyt Malmön kautta Bagdadiin. Mitä tietoja olen saanut näiltä käännytettäviltä, niin heidät on jätetty sinne Bagdadin lentokentälle oman onnensa nojaan. Tässä on outoa se, että täytäntöönpanoviranomainen on ryhtynyt näihin toimenpiteisiin vaan neljä kuukautta sen jälkeen kun korkein hallinto-oikeus totesi, että Bagdad on sellainen alue, jonne ei pitäisi ketään palauttaa, kertoo asianajaja Ville Punto.

Poliisin mukaan Bagdad on läpikulkupaikka ja jatkoyhteydet on hoidettu turvallisesti paikallisten viranomaisten kanssa. Jatkolennot ja bussit ovat
olleet odottamassa. Asianajaja Ville Punton mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

— No sen tiedon perusteella mitä olen saanut eräältä käännytetyltä, niin tämä ei pidä paikkaansa, vaan hän on joutunut itse
järjestämään itselleen autokyydin kohti Kurdistania, Punto kertoo.

Sisäministeriön turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo ei ole saanut tietoa heikosti järjestetyistä jatkokuljetuksista.

— Minulla ei ole edes tietoa, että näin on tapahtunut, Repo sanoo.
Palautetun turvapaikanhakijan mukan hänen koneessaan oli kymmenen Suomesta palautettavaa ja 20 poliisisaattajaa. Malmössä koneeseen on tullut lisää palautettavia ja poliiseja. Kone on Bagdadissa saattajat pysyivät koko ajan koneessa eikä heillä ollut kontaktia Irakilaisviranomaisiin. Punto epäileekin, ettei Irakissa tiedetä Ruotsista tulevassa koneessa olevan Suomesta käännytettyjä. Suomella ei ole luovutussopimusta Irakin kanssa, Ruotsilla on

 

Nelosen Uutiset

Mainokset
%d bloggers like this: