Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT > Paatero lupaa rattijuopoille pikakäsittelyn

Paatero lupaa rattijuopoille pikakäsittelyn

2.9.2011

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan poliisilla on valmiudet siirtyä lievien rattijuopumustapausten käsittelyssä nopeutettuun järjestelmään vuoden 2014 alussa.

Samassa yhteydessä Paatero haluaisi laskea promillerajaa ja koventaa rattijuoppojen rangaistuksia.

Poliisi voi Paateron mukaan parin vuoden kuluttua kirjoittaa rutiinitapauksissa rattijuopolle sakon ja määrätä tämän ajokieltoon välittömästi tien päällä. Jos kuski ei tyydy poliisin ratkaisuun, jutun voi viedä oikeuteen. Törkeät rattijuopumustapaukset käsiteltäisiin jatkossakin raastuvassa.

Paateron mukaan poliisin käyttöön tuleva vitjatieto-järjestelmä tarkoittaa sitä, että asiat voidaan hoitaa jatkossa poliisiautossa tapahtumapaikalla.
– Järjestelmä on valmis vuoden 2014 alkuun mennessä. Tiettyjä välineitä tarvitaan vähän lisää, mutta poliisin näkökulmasta aikataulu on tämä, Paatero kertoi perjantaina Suomenmaalle.

Paateron mukaan poliisi on ollut jo pitkään sitä mieltä, että rattijuopumustapausten käsittelyä pitäisi nopeuttaa.
Paateron mukaan uuden järjestelmän käyttöönoton yhteydessä rattijuopumuksen promilleraja pitäisi laskea nykyisestä puolesta promillesta 0,2:een.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan poliisin suoralla rangaistuksella voitaisiin säästää huomattavasti valtion menoja, kun rattijuoppoja ei tarvitsisi viedä oikeuden eteen.

Paatero ja Räsänen ovat yhtä mieltä siitä, että rattijuopumuksen promilleraja tulisi laskea nykyisestä puolesta promillesta 0,2:een. Myös liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) on ilmoittanut kannattavansa nykyistä tiukempaa promillerajaa.

Sisäministeri Räsänen näkee rattijuoppojen nopeutetun oikeuskäsittelyn säästökysymyksenä.
Jos promillerajaa lasketaan, poliisiylijohtaja Paateron mukaan juttujen määrä lisääntyy ainakin aluksi.

Kun Ruotsi ja Norja laskivat promillerajan 0,2:een, rattijuoppojen määrä nousi alussa, mutta kääntyi sen jälkeen laskuun.

– En uskalla lausua mitään säästöistä. Riippuu siitä, minkälainen sovellutus tulee käyttöön. Luonnollisesti siitä jää työvaiheita pois. Asiakkaan kannalta päätökset tehdään heti. Uskon, että siitä hyötyisivät periaatteessa kaikki osapuolet, Paatero sanoo.

Promillerajan laskulla olisi Paateron mielestä ennalta ehkäisevä vaikutus, kun ei tarvitse laskea ryyppyjen määrää, milloin voi mennä rattiin. 0,2 vastaisi käytännössä nollatoleranssia.

Paateron mielestä nykyistä kovemmilla rangaistuksilla liikennejuopumuksesta olisi myös oma merkityksensä.
– Kun tavallisesta rattijuopumuksesta ei tule käytännössä koskaan vankeusrangaistusta, osa ihmisistä ei suhtaudu siihen kovin vakavasti. Samassa yhteydessä kannattaisi miettiä, ovatko rangaistukset kohdallaan. Olisihan sillä merkitystä, jos seuraamukset olisivat vähän kovemmat. Varmaan harkintakin olisi silloin vähän tarkempaa näissä asioissa, Paatero uskoo.

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/paatero_lupaa_rattijuopoille_pikak%C3%A4sittelyn_5442776.html

Mainokset
%d bloggers like this: