Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT > Talousrikosten pitkät tutkinta-ajat ongelmallisia

Talousrikosten pitkät tutkinta-ajat ongelmallisia

7.7.2011

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mukaan talousrikosten pitkät käsittelyajat ovat ongelmallisia oikeusturvan kannalta. Nykyisellään rikosten tutkinta kestää lähes vuoden. Lisäresursseja tarvitaankin, sillä tutkintaa odottaa tällä hetkellä yli 2 000 juttua.

Talousrikosten tutkinnassa on pitkä viive. YLE TV1:n Päivän kasvo -ohjelmassa vieraillut apulaisvaltakunnansyyttäjä, varatuomari Jorma Kalske lyö pöytään karuja lukuja.

– Tällä hetkellä poliisilla on yli 2 000 juttua odottamassa tutkintaa. Vuosittain talousrikostapauksia tulee tutkintaan noin 1 600. Vuoroaan odottavien tapausten tutkinta-aika on keskimäärin 300 vuorokautta ja niiden odotus saattaa kestää kaksi vuotta. Eli kyllä tässä viivettä syntyy, Kalske luettelee.

Kalskeen mukaan rikosten käsittelyä on mahdollista nopeuttaa ja jopa reaaliaikainen tutkinta on mahdollinen. Uuden hallituksen ohjelmassa on voimakas satsaus talousrikostutkintaan. Kalske kuitenkin muistuttaa, että tutkijoiden lisäksi muitakin resursseja on lisättävä.

– Olemme laskeneet, että kolmea uutta tutkijaa kohden tarvitaan yksi syyttäjä. Kahta uutta syyttäjää kohden tulisi taas olla yksi uusi tuomari, Kalske sanoo.

Resursseille olisikin tarvetta, sillä Kalskeen mukaan pitkät käsittelyajat ovat ongelmallisia oikeusturvan kannalta.

– Myöhään annetusta oikeudesta sanotaan usein, ettei se enää ole oikeutta.

Kalske valotti ohjelmassa myös edelleen ratkaisuaan odottavien vaalirahatutkintojen aikataulua. Esimerkiksi säätiöihin kohdistuvissa asioissa syyteharkinta ja osittain tutkintakin ovat vielä auki. Kalskeen mukaan syyttäjän ratkaisu saapunee loppukesästä tai alkusyksystä ja sitten katsotaan, johtavatko ne oikeudenkäyntiin. Sen sijaan niissä jutuissa, joissa on jo nostettu syytteet, oikeudenkäyntien odotetaan alkavan marraskuussa, Kalske toteaa.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/07/kalske_talousrikosten_pitkat_tutkinta-ajat_ongelmallisia_2710984.html

Mainokset
%d bloggers like this: