Etusivu > Lain "rajoilla", MUUT POLIISI ASIAT > Auer sättii rajusti poliisia

Auer sättii rajusti poliisia

7.7.2011

Auerin mukaan poliisi piti tutkinnanjohtajan vaihtumisen jälkeen häntä syyllisenä niin hanakasti, että syyllisyyttä vastaan puhuva aineisto salattiin tai jätettiin huomiotta.

Murhasyytteestä vapautunut Anneli Auer on iloinen ja tyytyväinen hovioikeuden ratkaisusta ja haluaa nyt julkisuudelta rauhassa keskittyä rakentamaan elämäänsä yhdessä lastensa kanssa.

Auerin toive on kirjattu tiedotteeseen, jonka hänen avustajansa Juha Manner lähetti medialle heti Vaasan hovioikeuden vapauttavan tuomion jälkeen.

Tiedotteen kitkerämpi viesti kohdistui poliisiin.

Tiedotteen mukaan kyseessä oli erittäin vakava oikeusvaltion ja oikeusturvan periaatteita loukkaava toiminta. Auer uskoo, ettei syytettä olisi edes nostettu ilman poliisin tekemiä virheitä.

Auer muistutti tiedotteessa, että hän menetti vapautensa ja joutui olemaan erossa lapsistaan lähes kaksi vuotta.

Tyttären todistukseen luotettiin

Hovioikeuden mukaan Auerin syyllisyydestä puolisonsa surmaan jäi varteenotettava epäily.

Syytettä tuki lähinnä hätäkeskuspuhelun tallenne. Se vahvistaa miehen saaneen kuolemaan johtavan iskun hetkellä, jolloin Auer ei ollut puhelimessa. Oikeuden mukaan puhelun äänimaailma ei kuitenkaan valaissut tapahtumia tarpeeksi.

Oikeus ei uskonut, että Auer olisi voinut lavastaa tapahtumapaikkaa ulkopuoliseen tekijään viittaavaksi. Lavastus olisi pitänyt tehdä lyhyenä aikana puhelun ja avun saapumisen välillä.

Tapahtumapaikalta löytyivät muun muassa veriset kengänjäljet, kurainen kengänjälki sekä ruskeankirjavat tekokuidut, joiden alkuperää ei pystytty selvittämään. Pariskunnan sängystä löytyi halko, jossa oli tuntemattoman miehen DNA:ta.

Yksi syyttäjän todiste oli Auerin poliisille syksyllä 2009 tekemä tunnustus. Oikeus ei pitänyt lausumia aitoina tunnustuksina. Auer myös peruutti ne myöhemmin.

Syytettä vastaan puhui myös perheen vanhimman tyttären johdonmukainen kertomus ulkopuolisesta tekijästä.

Jatko selviää elokuussa

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna Auerin elinkautiseen vankeuteen puolisonsa murhasta. Mies kuoli joulukuussa 2006.
Vaasan hovioikeus kumosi tuomion yksimielisesti. Koska oikeus vapautti Auerin odottamaan tuomiotaan jo toukokuisen käsittelyn päätteeksi, ratkaisu oli odotettu.

Syyttäjä päättää mahdollisesta valitusluvan hakemisesta korkeimpaan oikeuteen vasta elokuussa.

Jos lupaa ei haeta tai korkein oikeus ei anna sitä, hovioikeuden tuomio tulee lainvoimaiseksi. Auerilla on silloin mahdollisuus hakea vankeudestaan korvausta valtiolta.

Tyypillinen korvaus syyttömänä vankilassa vietetystä vuorokaudesta on noin sata euroa. Korvaukseen vaikuttavat kuitenkin esimerkiksi ansionmenetykset, jutun saama julkisuus ja vankeuden aiheuttamat mahdolliset terveyshaitat.

Auerin korvaukset nousisivat epäilemättä mittaviksi. Esimerkiksi syyttömänä vangittu Bodom-epäilty Nils Gustafsson sai muutama vuosi sitten 300 euroa korvausta jokaisesta vankilavuorokaudestaan eli yhteensä 44900 euroa. Hän ehti olla vankilassa noin kaksi kuukautta ja matkustuskiellossa yhtä kauan.

Gustafssonin korvauksia perusteltiin muun muassa tapauksen saamalla laajalla julkisuudella.

 

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/auer-sattii-rajusti-poliisia/art-1288399016511.html

Mainokset
%d bloggers like this: