Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT > Virve toimii luotettavasti siinä mihin se on tarkoitettukin eli puheen, tekstiviestien ja paikkatiedon välityksessä.

Virve toimii luotettavasti siinä mihin se on tarkoitettukin eli puheen, tekstiviestien ja paikkatiedon välityksessä.

25.5.2011

Viranomaisten tietoverkko eli Virve toimii luotettavasti siinä mihin se on tarkoitettukin eli puheen, tekstiviestien ja paikkatiedon välityksessä.

Virvessä on kuitenkin yksi iso puute: data liikkuu verkossa kilpikonnan vauhdilla. Ikävää on se, että asialle ei voida tehdä juuri mitään. Näin toteaa 20.5.2011 julkaistu Tekniikka & Talous-lehti.

Virve suunniteltiin 1990-luvulla. Tuolloin ei osattu kuvitellakaan aikaa, jolloin jokaisella peruskännykälläkin datansiirto sujuu sutjakasti.

Niinpä Virve-verkon pohjana oleva tetra-teknologia ei millään tempuilla taivu kunnolliseksi datansiirtoverkoksi. Nykymaailmassa laajakaistaiseen tiedonsiirtoon olisi tarvetta esimerkiksi poliisien ja palokuntien työssä. Kuva ja etenkin liikkuva kuva kertoisi enemmän kuin tuhat sanaa.

Virven tiedonsiirtonopeus on nykyään muutamia kilobittejä sekunnissa, joka ei kunnolla riitä edes liikkumattoman kuvan siirtoon.

Pientä parannusta saadaan, jos verkkoa päivitetään teds-verkoksi (tetra enhanced data services). Tedsiä pilotoidaan parhaillaan, mutta päätöksiä sen käyttöönotosta ei ole.

Mistään laajakaistasta ei teds-verkossakaan voida puhua. Siirtonopeus on maksimissaan 60 kilobittiä sekunnissa, joka oli kännykkäverkoissa arkipäivää jo vuosikymmen sitten.

Kaupalliset verkot eivät riitä

Poliisit ynnä muut viranomaiset voivat tietysti muiden tavoin käyttää myös kaupallisia mobiiliverkkoja.

”Kaupalliset verkot sopivat viranomaistenkin käyttöön, mutta eivät kriittiseen viranomaiskäyttöön”, sanoo Virve-verkkoa pyörittävän valtion omistaman yhtiön Suomen Erillisverkot Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Manni.

”Niissä palvelujen pitää toimia aina ja joka paikassa.”

Virve osoitti tarpeellisuutensa esimerkiksi viime kesän pahojen myrskyjen aikaan, jolloin muut teleyhteydet olivat ajoittain poikki.

Kaupalliset verkot eivät kata Suomen joka kolkkaa, ja ne voivat myös tukkeutua.

”Jos sattuu jotain hässäkkää vaikkapa isossa yleisötapahtumassa, kaikki soittavat ja lähettävät kuvaa kavereilleen. Ihmiset eivät ajattele, että olisi tärkeämpää pystyä soittamaan hätäkeskukseen”, sanoo ylikomisario Antti Jeronen Poliisiylihallituksesta.

Jerosen mukaan yksi ratkaisu olisi, että kaupallisissa verkoissa olisi varattu tietty osa viranomaisten käyttöön. Suuri ongelma on, kuinka paljon ja kuka tällaisesta priorisoinnista maksaisi.

Ongelma ei ole vain Suomen, vaan viranomaisverkoissa tilanne on sama joka maassa. Tetra-verkkoja on käytössä yli sadassa maassa.

Ihanneratkaisu olisi oma langaton laajakaistaverkko viranomaiskäyttöön, mutta se häämöttää vasta kaukaisessa tulevaisuudessa.

http://www.tekniikkatalous.fi/ict/article629438.ece

Mainokset
%d bloggers like this: