Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT, MUUT RIKOKSET > Anneli Auer pääsee heti vapaaksi

Anneli Auer pääsee heti vapaaksi

25.5.2011

Vaasan hovioikeuden murhakäsittely sai keskiviikkona dramaattisen käänteen, kun oikeus päätti yllättäen viimeisenä istuntopäivänä vapauttaa miehensä murhasta syytetyn Anneli Auerin.

 

Hovioikeuden tuomio annetaan 1. heinäkuuta.

Vartijoiden kanssa poliisiautolla aamulla Porin oikeustalolle tuotu vanki oli iltapäivällä vapaa nainen.

Hän kertoi tiedotusvälineille tunnelmistaan Porin poliisilaitoksen pihassa, josta hän lähti puolustusasianajajansa Juha Mannerin kyydissä Turkuun.

Auer on ollut vangittuna puolitoista vuotta: syksyllä 2009 alkanut tutkintavankeus muuttui vankeudeksi, kun Satakunnan käräjäoikeus katsoi hänet syylliseksi murhaan ja määräsi hänet mielentilatutkimuksen.

Auer sai elinkautisen tuomion viime marraskuussa.

Outo poikkeussuma

Hovioikeuden viimeisenä käsittelypäivänä olivat ohjelmassa syyttäjien ja puolustuksen loppulausunnot. Lausuntojen sisältö ei muuttunut vuosi sitten käräjäoikeuden kuulemista lausunnoista paljoakaan.

Anneli Auer näytti totuttuun tapaan rauhalliselta. Hän on istunut vastaajana oikeussalissa parisenkymmentä päivää.

Syyttäjä Jarmo Valkaman loppulausunnon aikana hän kommentoi asioita useasti kuiskimalla puolustusasianajaja Juha Mannerin korvaan.

Syyttäjän mukaan syyllisyyttä todistaa valtava poikkeuksien määrä: vieras tappaja, joka päätyy tekemään murhan perheen kotona erikoisilla surmavälineillä, tappajan puhumattomuus, uhrin alta löytyvä iso hiustukko, olohuoneen lattiaan jäänyt yksittäinen 42-numeroisen kengän jälki ja syytetyn antama väärä tunnustus.

Pakkokeinoillakaan ei tietoa

Juha Manner arvosteli puolitoistatuntia kestäneen loppukoontinsa aikana rajusti käräjäoikeuden päätöksen perusteluja.

Hän kritikoi erityisesti hätäkeskuspuhelua analysoineen äänitutkijan osin muuttuneiden kertomusten saamaan painoarvoa näyttöä arvioitaessa.

Mannerin mukaan syytetyn aika ei murhayönä olisi millään riittänyt oikeudessa kuvattuihin lavastuksiin: vaatteiden vaihtoon, peseytymiseen ja veritahrojen osittaiseen siivoamiseen.

Hänen mielestään puutteellinen esitutkinta kohottaa näyttökynnyksen tavallistakin korkeammalle.

– Jutun tutkintaan on käytetty runsaasti erilaisia pakkokeinoja: kotietsintä, tele- ja tilakuuntelua sekä peitetoimintaa, mutta silti ulkopuolisen tekijän mahdollisuutta ei ole pystytty sulkemaan pois, Manner muistutti.

Hovioikeus joka tapauksessa päätyi keskiviikon pohdinnassaan siihen, ettei Auerin pitämiseksi vangittuna ole edellytyksiä.

Mainokset
%d bloggers like this: