Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT, Suojelupoliisi > Supon nimitys kalvaa poliisijärjestöä

Supon nimitys kalvaa poliisijärjestöä

18.3.2011

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen arvostelee poliittisia virkanimityksiä poliisin organisaatiossa.

Suhonen ei henkilökohtaisesti hyväksy poliittisia nimityksiä, koska poliisin pitää palvella kansalaisia hyvin ja tasapuolisesti riippumatta siitä, edustaako poliisimies jotain poliittista näkemystä.

– Kun poliisipomoja nimitetään, siellä ei pitäisi tulla sellainen tunnelma, että tässä on poliittinen tausta tärkein asia ja sen jälkeen tulee vasta pätevyys. Sitä voi tietysti miettiä minkälainen signaali poliittiset virkanimitykset poliisin ammatissa ovat kansalaisten suuntaan, niin kuin tämä viimeisin suojelupoliisin päällikön nimitys, Suhonen toteaa.

 

Valtioneuvosto nimitti sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) valtiosihteerinä toimivan Antti Pelttarin (kok.)suojelupoliisin päälliköksi torstaina. Pelttari toimii Supon päällikkönä Ilkka Salmen (kok.) poissaolon ajan. Ensi kuun puolivälissä alkava pesti on määräaikainen. Virka tuli avoimeksi, kun Salmi nimitettiin neljäksi vuodeksi EU:n tilannekeskuksen johtajaksi Brysseliin.

Suhonen vertaa poliisipäälliköiden nimityksiä tasavallan presidentin virkaan. Sen jälkeen kun valinta on tehty, niin silloin pitää muuttua koko kansan presidentiksi ja yhtä lailla pitää olla koko kansan Supon päällikkö.

–  Siellä ei voi enää ajaa minkään oman taustan asiaa.

 

Suhosen johtama SPJL joutuu henkilöasioissa olemaan Supoon yhteydessä, mutta Tehtaankadun yksikön substanssiin liitolla ei ole juurikaan sanomista.

Supo on siitä merkillinen poliisin yksikkö, että siellä on politiikka ollut aina tavalla tai toisella näkyvässä roolissa.

Suhosen näkemyksen mukaan Supon tähänastiset päälliköt ovat poliittisesta väristä riippumatta onnistuneet kohtuullisen hyvin, eivätkä ole välttämättä napsutelleet jäsenkirjansa kansia kovinkaan näkyvästi.

– On historioitsijoiden asia pähkäillä tarkemmin miten politiikka peilautuu Supossa, hän sanoo

 

Suhonen antaa kaikkien kukkien kukkia, mikä näkyy tulevissa eduskuntavaaleissakin.

– SPJL on täysin sitoutumaton järjestö eikä tunnusta minkäänlaista väriä. Arkadianmäelle on hakeutumassa parikymmentä pollaria, jotka edustavat hyvin laajasti suomalaista poliittista värikenttää. Sillä tavalla meillä on katto korkealla ja seinät leveällä, Suhonen sanoo.

Suhonen sanoo ay-satraappina pitävänsä ihan hyvänä sitä, että nykyisessäkin eduskunnassa on aktiiveja poliisimiehiä tärkeissä valiokunnissa.

– Tämä on kuitenkin demokraattinen yhteiskunta. Pitäisin todella pahana sitä, jos virkamiesten poliittinen osallistuminen olisi jollakin tavalla kiellettyä, hän sanoo.

 

Suomenmaa 18.3.2011

 

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/supon_nimitys_kalvaa_poliisij%C3%A4rjest%C3%B6%C3%A4_5171715.html

Mainokset
%d bloggers like this: