Etusivu > Pahoinpitelyt, Poliisikoira, POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET, Tuomiot, Virkavelvollisuuden rikkominen > Kouvolan hovioikeus antoi koirapoliisille sakot turhasta voimankäytöstä

Kouvolan hovioikeus antoi koirapoliisille sakot turhasta voimankäytöstä

7.1.2011

Kouvolan hovioikeus on tehnyt harvinaisen päätöksen selkkauksesta, joka tapahtui vappuaattona vuonna 2008.

33-vuotias koirapoliisi sai tuomion pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska hänen katsottiin käyttäneen poliisikoiraa liian heppoisin perustein.

Tapahtumat saivat alkunsa Voikkaan R-kioskin pihalta, kun läheisen ravintolan vahtimestari ilmoitti hätäkeskukseen jonkun heiluttavan siellä puukkoa. Muutama minuutti myöhemmin hätäkeskukseen tuli toinenkin puhelu naiselta, joka kertoi, että mies oli uhannut häntä jollakin teräaseella.

Poliisipartio lähti koiran kanssa paikalle ja tavoitti miehen kävelemässä poispäin pienen seurueen kera.

Puukkoa ei löytynyt

Mies totteli poliisien käskytystä, kääntyi ympäri ja levitti kätensä sivulle näyttääkseen, ettei käsissä ole mitään. Poliisit vaativat miestä heittämään puukon pois ja menemään vatsalleen maahan. Mies ei totellut, vaan totesi, ettei hän ole tehnyt mitään eikä hänellä ole teräasetta.

Toinen poliisi otti miehestä hallintaotteen ja kaatoi tämän maahan. Miehen toinen käsi jäi vartalon alle, minkä poliisit tulkitsivat yritykseksi ottaa puukkoa housuntaskusta. Mies kertoi, ettei hän saanut kättä pois vartalonsa alta, koska poliisi painoi häntä maahan selkäpuolelta.

Kun mies ei lopettanut rimpuilua eikä tuonut kättään näkyville, poliisi antoi koiralle käskyn purra miestä pakaraan. Mies lopetti rimpuilun, muttei tuonut kättään esille. Käsi vapautui vasta siinä vaiheessa, kun mies nousi maasta. Hänen hallustaan ei löytynyt teräasetta.

Muuttui hovissa

Kymenlaakson käräjäoikeudessa mies sai tuomion laittomasta uhkauksesta ja niskoittelusta poliisia vastaan. Poliisin käräjäoikeus jätti tuomitsematta perustellen asiaa sillä, että tilanteeseen nähden koiran käyttäminen oli tarpeellista ja puolustettavaa.

Kouvolan hovioikeus piti kuitenkin poliisin toimintaa liiallisena. Hovioikeuden mielestä tilanteen kiireellisyys ja vaarallisuus eivät antaneet aihetta koiran käytölle, koska miehen vastarinta oli lähinnä passiivista, eikä hänen hallussaan ollut teräasetta.

Poliisi joutuu maksamaan sakkoja 960 euroa.

 

Iltalehti 7.1.2011

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011010712966385_uu.shtml

Mainokset
%d bloggers like this: