Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT > Poliisit ihmettelevät junapartioinnin kieltämistä

Poliisit ihmettelevät junapartioinnin kieltämistä

15.12.2010

Poliisilaitosten vaihtelevat käytännöt niin sanotun junapartioinnin suhteen kummeksuttavat poliiseja. 1970-luvulta jatkuneen käytännön mukaan virkapukuinen poliisi on saanut matkustaa junassa ilmaiseksi myös vapaa-ajallaan. Esimerkiksi Pohjois-Savon poliisilaitos kielsi junapartioinnin joulukuun alussa.

VR on suhtautunut partiointiin myönteisesti, koska konduktööri on saanut apua mahdollisiin häiriötilanteisiin. Kun poliisi näyttää virkamerkkiään konduktöörille tai matkustaa junassa virkapuvussa, hänellä on velvollisuus auttaa, jos järjestyshäiriöitä ilmenee.

Ohjeistus junapartioinnista vaihtelee tällä hetkellä eri poliisilaitoksissa, mikä on herättänyt kummastusta poliisien keskuudessa. Jo ennen Pohjois-Savoa esimerkiksi Pohjois-Karjalassa käytäntö kiellettiin pari kuukautta sitten. Poliisiammattikorkeakoulu ja Pirkanmaan poliisilaitos kielsivät junapartioinnin jo viime vuonna.

Poliisijärjestö kummeksuu kieltoa

Suomen Poliisijärjestöjen liiton valtuuston puheenjohtaja, pohjoissavolainen Severi Savolainen pitää junapartioinnin kieltämistä etenkin VR:n kannalta huonona asiana.
– Käytäntö on ollut käytössä pitkään ja poliisit ovat myös useasti joutuneet puuttumaan järjestyshäiriöihin junassa. Ja kyllähän poliisilla on puuttumisvelvollisuus muutenkin 24 tuntia vuorokaudessa, Savolainen sanoo.

Samalla kannalla on Suomen Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen. – Liiton kanta on, että vanha käytäntö pitäisi pitää entisellään, Suhonen sanoo.

Vastuu ja toimivalta askarruttavat

Pohjois-Savon poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhonen kertoo, että kieltoon päädyttiin linjan selkeyttämiseksi. Korhosen mukaan junapartioinnissa on monia hankalia kysymyksiä.

Suuria ongelmia ovat esimerkiksi toimivalta- ja vastuukysymykset, jos jotain sattuu. Junassa vapaa-ajallaan istuvalla partioivalla poliisilla kun ei yleensä ole mukanaan voimankäyttövälineitä.

– Jos joku pyytäisi esimerkiksi asetta mukaansa matkustaessaan junalla vapaa-ajallaan, ei Pohjois-Savon poliisilaitos sitä lupaa myöntäisi. En tiedä kuinka paljon matkustusoikeutta on toistaiseksi käytetty, mutta jos joku näin on tehnyt, hän on tehnyt sen ilmoittamatta siitä laitoksen johdolle. En lähde heitä siitä syyllistämään, mutta nyt haluttiin antaa tässä asiassa selkeä ohjeistus, Korhonen sanoo.

Korhonen muistuttaa, että Pohjois-Savon poliisilaitoksen poliisin toimivaltakin ulottuu normaalisti vain oman poliisilaitoksensa alueelle.

Kieltoa perustellaan myös verotuksella

Korhonen huomauttaa, että poliisilla on puuttumisvelvollisuus myös vapaa-ajallaan, mutta velvollisuus ei välttämättä tarkoita esimerkiksi väkivaltatilanteeseen väliin menoa. Puuttumiseen voi riittää, että vapaalla oleva poliisi ilmoittaa häiriöstä poliisille.

Korhosen mukaan moni ei myöskään tajua, että verottaja saattaa katsoa junapartioinnin veronalaiseksi tuloksi, kun junalippu annetaan ilmaiseksi palveluksia vastaan.

– Siihen pitäisi anoa sivutoimilupaa poliisilaitokselta, eikä tällaista lupaa ainakaan meillä kukaan poliisi ole anonut, Korhonen kertoo.

Valtakunnallista ohjeistusta kaivataan

Mutta ovatko eri laitosten poliiisit ole nyt epätasa-arvoisessa asemassa?
– Tämä on valtakunnallinen asia. Toivoisin, että Poliisihallinto ottaisi tähän kantaa ja ohjeistaisi yhtenäisestä linjasta, sanoo apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhonen Pohjois-Savon poliisilaitokselta.

YLE Savo 15.12.2010

http://yle.fi/alueet/savo/2010/12/poliisit_ihmettelevat_junapartioinnin_kieltamista_2222151.html

Mainokset
%d bloggers like this: