Etusivu > Eduskunnan oikeusasiamies, LAKI JA OIKEUS, MUUT POLIISI ASIAT > Poliisin käytettävä Suomea ja Ruotsia

Poliisin käytettävä Suomea ja Ruotsia

11.11.2010

Oikeusasiamies: Poliisin olisi pitänyt ojentaa nuoria suomeksi ja ruotsiksi

Viranomaisen on kaksikielisellä alueella käytettävä kaikessa toiminnassaan suomea ja ruotsia, katsoo eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen. Hänen mukaansa tämä koskee sekä kirjoittamista että puhetta.

Oikeusasiamies otti kantaa kotijuhlien keskeyttämiseen Espoossa marraskuussa 2008. Poliisit käyttivät vain suomea, kun he määräsivät naapureita metelöinnillään häirinneet noin 50 nuorta poistumaan paikalta.

Poliisin olisi pitänyt esittää poistumiskäskyt sekä suomeksi että ruotsiksi.
– Kun poliisi kehottaa joukkoa hajaantumaan ja ilmoittaa, mitä käskyn noudattama jättämisestä seuraa, tieto on joukkoon kuuluvien näkökulmasta tärkeä saada omalla kielellä, oikeusasiamies perustelee.
Poliisit olivat perustelleet toimintaansa sillä, tapahtuman alkuvaiheessa heidän tietoonsa ei ollut tullut, että joku olisi halunnut käytettäväksi ruotsia. Oikeusasiamiehen näkemyksen mukaan poliiseilla vaikutti olleen myös sellainen käsitys, että kaksikielisellä alueella voisi toimia ensisijaisesti suomen kielellä.

Oikeusasiamiehen mukaan kielilain tarkoitus on, että viranomaiset turvaavat kielelliset oikeudet niin, ettei niihin tarvitse erikseen vedota.

YLE Uutiset  11.11.2010

Mainokset
%d bloggers like this: