Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT > Suomen 10 000 etsintäkuulutetusta

Suomen 10 000 etsintäkuulutetusta

9.8.2010

A-studion reportaasi: Wanted – neulat heinäsuovassa

Suomen 10 000 etsintäkuulutetusta liki kaikki jäävät kiinni – sattumalta.

Poliisi on etsintäkuuluttanut 10 000 suomalaista – virkavallan on pidätettävä heidät tavattaessa. Valtaosa etsityistä on kuitenkin sakon tai muiden vastaavien sotkujen pakoilijoita – varsinaisesti poliisi on kiinnostunut noin 500 rikollisesta.

Toimittaja Anne Ali-Hokka etsii Päijänteeltä kesän etsityintä karkuria Lasse Oksasta. Hän seuraa myös turvallisuusalan asiantuntijan Juha Kreusin työtä etsintäkuulutettujen löytämiseksi. Kreus on saanut kuvatuksi Maija-Liisa Lahtisen Geneven kadulla ja vaanii rasismista tuomittua ja rangaistusta pakoilevaa Seppo Lehtoa.

Ohjelmassa haastatellut poliisin edustajat myöntävät, että etsintäkuulutetun kiinnijääminen on lähes aina sattumaa. Aktiivisiin etsintöihin eivät virkavallan voimavarat riitä.

Itse pakoilijan osakaan ei ole helppo. Jatkuva pelko kiinnijäämisestä tekee elämästä onnettoman avovankilan. Asia todentuu 10 vuotta Etelä-Amerikassa piileskelleen suomalaismiehen kertomuksesta: Täysin tyhjästä oli aloitettava uusi elämä ja kaikki suhteet Suomeen oli leikattava irti – paidan valmistelappua myöten.

9.8.2010 klo 21.00 Yle TV1 A-studio

Mainokset
Kategoriat:MUUT POLIISI ASIAT Avainsanat: ,
%d bloggers like this: