Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT > Unohtakaa sormenjäljet ja verkkokalvot – ihminen on helpompi tunnistaa nenästä

Unohtakaa sormenjäljet ja verkkokalvot – ihminen on helpompi tunnistaa nenästä

25.7.2010

Unohtakaa sormenjäljet ja verkkokalvot, sillä ihminen on helpompi tunnistaa nenästä, julistavat brittiläisen Bathin yliopiston tutkijat Adrian Evans ja Adrian Moorhouse. Sitä paitsi nenää on vaikea salata, toisin kuin monia muita biometrisiä tunnisteita.

PhotoFace-valokuvausjärjestelmällä otettujen ns. fotometristen stereokuvien perusteella tutkijat ovat luokitelleet nenät kuuteen kategoriaan, vapaasti suomennettuina roomalaiseen, kreikkalaiseen, nubialaiseen, haukannenään, nykeröön ja kippuraan.

Luokitteluun he eivät kuitenkaan käyttäneet koko nenän olemusta, vaan sen kolmea yksityiskohtaa: profiilia/pituutta sekä nenänpään ja sen yläosan leveyttä.

Tulokset osoittivat, että nenien perusteella henkilöiden tunnistusaste on korkea ja menetelmä nopeampi kuin esimerkiksi koko kasvojen kuvaan perustuvat menetelmät. Silmän iiris on hyvä biometrinen tunniste, mutta kuvaa siitä voi olla vaikea saada, tai sitä voidaan muuttaa silmälaseilla.

Fotometrisessä stereokuvauksessa otetaan seitsemästä eri kulmasta kasvokuvat hyvin nopeasti peräkkäin ja eri tavoin valaistuina.

Näin saadaan kolmiulotteisesti näkyviin hyvin tarkkoja yksityiskohtia, joiden perusteella tehdään nopea mutta tarkka tietokoneanalyysi.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/unohtakaa-sormenjaljet-ja-verkkokalvot-ihminen-on-helpompi-tunnistaa-nenasta

Mainokset
%d bloggers like this: