Etusivu > MUUT POLIISI ASIAT, Poliisikoira > Poliisi ajoi ruumiskoiransa yli veneellä, koira kuoli

Poliisi ajoi ruumiskoiransa yli veneellä, koira kuoli

16.7.2010

Poliisikoira lähti viime viikon tiistaina nuuhkimaan Ylöjärven Kurussa sijaitsevan Aurejärven vesiä. Vainajien etsintään erikoiskoulutetun saksanpaimenkoiran tarkoituksena oli hakea kadonnutta henkilöä järvestä.

Poliisikoira oli asettautunut hidasta vauhtia etenevän perämoottoriveneen nokkaan, mistä se haisteli mahdollisia jälkiä hukkuneesta.

Kohtalokas törmäys
Vene osui karille ja nytkähti, minkä seurauksena poliisikoira putosi veneen nokasta veden varaan.

Vene ehti ajaa koiran päältä ennen kuin koira saatiin nostettua pois vedestä.

Liki 9-vuotias poliisikoira sai onnettomuudessa niin pahoja vammoja, että eläinlääkäri joutui lopettamaan sen myöhemmin.

Koira olisi luultavasti päässyt eläkkeelle vuoden tai parin päästä, sillä tapana on, että poliisikoirat eläköityvät noin 10-vuotiaina.

Poliisiammattikorkeakoulu omistaa kaikki poliisikoirat. Käytännössä koirat kuitenkin ovat ohjaajiensa henkilökohtaisia koiria.

– Ohjaaja on koiran kanssa tekemisissä sekä työssä että vapaa-ajalla, eli paljon enemmän kuin tavallisten lemmikkien kanssa, Poliisikoiralaitoksen johtaja Mikko Maunuksela kuvailee.

– Kun koira menehtyy, siinä menehtyy myös ohjaajan perheenjäsen ja työkaveri.

Vain vähän vahinkoja
Vaikka tapahtuma onkin traumaattinen, ohjaajat ovat valmistautuneet siihen.

– Poliisikoira on koulutettu voimankäyttövälineeksi ja se joutuu menemään vaarallisiin paikkoihin. Menehtymisen riski on aina olemassa.

Poliisikoirien kanssa sattuu Maunukselan mukaan yllättävän vähän vahinkoja.

Edellinen tapaus oli Mikkelissä pari vuotta sitten, kun koira jäi auton alle jäljestystehtävässä.

Suurin osa poliisikoirien tehtävistä liittyy nenänkäyttöön: esimerkiksi vainajien, kadonneiden, huumeiden tai rahojen etsimiseen.

 

Aamulehti

Mainokset
%d bloggers like this: