Etusivu > LAKI JA OIKEUS, MUUT POLIISI ASIAT, Oikeus- ja Apulaisoikeuskansleri > Oikeuskanslerilta kritiikkiä huumepoliisijutun tutkinnasta

Oikeuskanslerilta kritiikkiä huumepoliisijutun tutkinnasta

21.6.2010

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on tyytymätön tapaan, jolla Helsingin huumepoliiseihin kohdistunutta rikostutkintaa hoidettiin.

Hän ei löydä niissä kuitenkaan lainvastaisuuksia, mutta moni asia olisi voitu epäiltyjen oikeusturvan vuoksi tehdä toisin.

Jonkka antoi 77-sivuisen päätöksensä maanantaina Helsingin huumepoliisin johtajan Jari Aarnion, krp:n rikosylikomisario Tero Haapalan ja yhdeksän muun poliisimiehen kanteluihin.

Rikosepäily alkoi sisäministeriön laillisuusvalvontana. Selvitystä tehnyt totuuskomissio nauhoitti ympäri maata muiden poliisien puhutuksia, mutta äänitteet hävitettiin.

Jonkka ei nähnyt siinä rikettä, mutta olisi epäiltyjen oikeusturvan kannalta pitänyt nauhat tallessa.

Tutkintaa johti valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto, joka kokosi tutkijat krp:stä. Jonkan mukaan toinen kokoonpano olisi ollut ulkoisen uskottavuuden kannalta parempi. Tutkijat ja epäillyt olivat osin entisiä työtovereita, osin esimiehiä ja alaisia.

Kantelijat pitivät esitutkintaa myös asenteellisena. Jonkan mukaan menettely esitutkinnassa on joiltakin osin ollut kritiikille altista ja moitittavaakin.

Mitään erityisen vakavaa epäiltyjen oikeusturvaa vaarantavaa ei kuitenkaan ole ilmennyt, päätöstä perustellaan.

 

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/Oikeuskanslerilta%20kritiikki%C3%A4%20huumepoliisijutun%20tutkinnasta/art-1288336201776.html

Mainokset
%d bloggers like this: