Etusivu > Muu hölmöily, MUUT POLIISI ASIAT, POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET > Suomessa poliisin vallitsevana käytäntönä on ollut takavarikoida melko kärkkäästi, siihen tuli muutos

Suomessa poliisin vallitsevana käytäntönä on ollut takavarikoida melko kärkkäästi, siihen tuli muutos

21.5.2010

Suomessa poliisin vallitsevana käytäntönä on ollut takavarikoida melko kärkkäästi rikosepäillyn omaisuutta ja saada löytyneitä laitteita tuomituksi rikoksentekovälineinä. Rikoksentekovälineiksi tuomitut laitteet ovatkin jääneet pääsääntöisesti jääneet viranomaisten haltuun ja päätyneet hävitettäviksi, mutta monikäyttöisten laitteiden (kuten auton) tapauksissa ei ole katsottu tarpeelliseksi takavarikoida koko laitetta. Tuolloin laitteella on katsottu olevan muitakin käyttötarkoituksia kuin rikosten teko.

Sitä vastoin tietokoneiden kovalevyt ovat usein päätyneet viranomaisten takavarikoimiksi. Tämä on tarkoittanut sitä, että tuomitut ovat rikollisen sisällön lisäksi menettäneet kaiken muunkin kovalevyllä olleen materiaalin.

Korkein oikeus on nyt ottanut kantaa siihen, miten tietokoneen kovalevyn tapauksessa tulisi menetellä. Asiasta kertoo lakimies Ville Oksanen Tietokone-lehden blogissa. Ennakkotapauksessa tietokoneen kovalevyltä löytyi lapsipornokuvia, ja kovalevy katsottiin rikoksentekovälineeksi. KKO kuitenkin katsoi tietokoneen kovalevyllä olevan muitakin käyttötapoja, ja siten sen takavarikointia ei katsottu tarkoituksenmukaiseksi. KKO määräsi laittoman materiaalin poistettavaksi ja kovalevyn palautettavaksi omistajalleen.

A:n tietokoneen kovalevyllä oli muiden tiedostojen ohella sellaisia valokuvatiedostoja, joiden perusteella hänet tuomittiin sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta. A tuomittiin rikoslain 10 luvun 5 §:n 1 momentin nojalla menettämään rikoksen kohteena olleet valokuvatiedostot valtiolle. Kovalevy oli rikoslain 10 luvun 4 §:n 2 momentin 1 kohdassa tarkoitettu esine, jota oli käytetty hallussapidossa. Sen menetetyksi tuomitsemista rikoksentekovälineenä ei kuitenkaan katsottu tarpeelliseksi.

Päätös ei kumoa aikaisempia kovalevyjen hävittämispäätöksiä. Jatkossa rikollista materiaalia sisältäneet tietokoneiden kovalevyt tullaan kuitenkin lähtökohtaisesti palauttamaan rikollisen sisällön poistamisen jälkeen, kertoo Tietokone. Lisäksi koneita ei voida enää säilyttää esitutkintavaiheessa poliisin huostassa tarpeettoman pitkään odottamassa asian siirtymistä valtion käsiteltäväksi.

Tietokone kehottaa ottamaan yhteyttä juristiin ja laittamaan takavarikon purkuhakemuksen vetämään, mikäli oma kone istuu tällä hetkellä poliisin hyllyssä.

 

http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/article407778.ece?s=r&wtm=mikropc/-21052010

Mainokset
%d bloggers like this: