Etusivu > Eduskunnan oikeusasiamies, LAKI JA OIKEUS > Poliisille moitteet tiedottamisesta

Poliisille moitteet tiedottamisesta

17.2.2010

Eduskunnan oikeusasiamies moittii Pirkanmaan poliisia liian yksityiskohtaisesta tiedottamisesta.

Oikeusasiamiehen ratkaisu liittyy juttuun, jossa noin 30-vuotias mies raiskasi noin 50-vuotiaan miehen Akaan Viialassa viime syksynä.

Poliisi antoi tapauksesta julkisuuteen poikkeuksellisen yksityiskohtaisen selostuksen.

Tapausta tutkinut komisario selvitti apulaisoikeusasiamiehelle, että hän oli tiedotetta laatiessaan ottanut huomioon poliisihallinnon ohjeet avoimesta tiedottamisesta.

Teko oli myös poikkeuksellinen ja hänen mukaansa oli todennäköistä, että tekijällä oli muitakin uhreja. Tarkalla teonkuvauksella pyrittiin siihen, että mahdolliset muut uhrit tunnistaisivat tapauksen samankaltaisuuden ja kynnys ilmoittaa asiasta poliisille alenisi.

Poliisilaitoksen lausunnossa todettiin, että teonkuvaus oli sopimaton herkkien ihmisten ja varsinkin nuorten ja lasten luettavaksi.

Tiedote julkaistiin myös poliisin verkkosivuilla, josta se on sittemmin poistettu.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan mukaan erityisen painavan syyn vuoksi tiedottaminen voi olla hyvinkin yksityiskohtaista. Viialan tapauksessa olisi kuitenkin pitänyt punnita tiedottamisen laatua tarkemmin.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan muun muassa raiskauksen tekotapa selitettiin tarkasti, mikä osoittaa komisariolta huonoa harkintaa.

Aamulehti 17.2.2010

Mainokset
%d bloggers like this: