Etusivu > Lain "rajoilla", MUUT POLIISI ASIAT, POLIISIN TEKEMÄT RIKOKSET > Poliisien poikkeuksellinen pesänselvitys

Poliisien poikkeuksellinen pesänselvitys

10.2.2010

Helsingin huumepoliiseja epäiltiin muun muassa omien tiedonantajiensa suojelusta. Alun perin jutussa epäiltiin seitsemää huumepoliisia ja yhtä krp:n ylikomisariota. Lopulta juttu kuihtui syytteiksi virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Oikeudenkäynti on yksi erikoisimpia pesänselvityksiä, mitä poliisiorganisaatiossa on koskaan tehty. Prosessi poiki valituksia ja rikosilmoituksia niin epäiltyjen kuin juttua tutkineen syyttäjätutkinnanjohtajan taholta.

Vaikka rikosepäilyt olivat erittäin raskaita, niiden tueksi ei missään vaiheessa saatu pitävää näyttöä.

Poikkeuksellisia olivat jo jutun alkutahdit.

Uutinen virkarikosepäilyistä päätyi tiedotusvälineisiin hyvissä ajoin ennen kuin valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto teki virallisen tutkintapäätöksensä joulukuussa 2007.

Tietovuotoa yritettiin jäljittää sisäministeriössä, mutta vuotajaa ei koskaan saatu selville.

Keväällä 2007 käynnistetty laillisuusvalvonnaksi kutsuttu prosessi on normaali keino poliisitoiminnan oikeuden- ja lainmukaisuuden seuraamiseksi.

Huumepoliisien mielestä kyse oli pikemminkin tarkoitushakuisesta esitutkinnasta, jossa ei kuultu heitä eikä heidän esimiehiään.

Epäillyt kritisoivat voimakkaasti myös tapaa, jolla heidän virkatoimiaan tutkittiin.

Oman mausteensa soppaan tarjosivat kentältä kerätyt haastattelunauhat, jotka katosivat.

Poliisit arvostelivat myös tammikuussa 2008 alkanutta, valtionsyyttäjä Koiviston johtamaa esitutkintaa. Epäiltyjen mukaan esitutkinnassa käytettiin lainvastaisia keinoja, eikä tutkinta ollut tasapuolista.

Huumepoliisit valittivat kohtelustaan valtakunnansyyttäjänvirastoa ja oikeuskansleria myöten jo keväällä 2008. Valitukset ovat edelleen käsittelemättä.

 

JUHA SALONEN
Helsingin Sanomat 10.2.2010
Mainokset
%d bloggers like this: